Gazdaság

Az importvámok miatt drágulhat egyes amerikai termékek ára itthon

Hazánk tavaly 730 milliárd forint értékben hozott árut Amerikából

Mától huszonöt, illetve tízszázalékos vámot vet ki Washington az unióból, Mexikóból és Kanadából érkező acél- és az alumíniumimportra – jelentette be tegnap Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter.

Jelentős hatással lehet az Egyesült Államokból hazánkba irányuló exportra az Európai Unió legújabb döntése – figyelmeztet az Ernst & Young (EY), arra reagálva, hogy a Washington által kivetett, elsősorban acél- és alumíniumárukra vonatkozó védővámokra válaszul Brüsszel hasonló mértékű terhek bevezetését tervezi. Ismert, az Egyesült Államok március elején döntött arról, hogy az acél- és az alumíniumimportjára 25, illetve tízszázalékos vámot vezet be, s az intézkedés hatálya alól az unió máig kapott ideiglenes mentességet, amelyet Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter tegnapi bejelentése szerint nem hosszabbítottak meg. Indoklása szerint azért nem, mert bár történt előrehaladás, annyit „nem sikerült letenni az asztalra”, hogy meghosszabbítsák az átmeneti mentességet.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az amerikai döntésre reagálva kijelentette, az Egyesült Államok nem hagyott más lehetőséget, mint hogy a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) forduljanak, és importvámokat vezessenek be bizonyos amerikai árukra. Az Európai Bizottság korábban jelezte: szükség esetén nagyjából 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékre vetne ki 25 százalékos importvámot. Az intézkedés többek között az élelmiszerek, italok és járművek árát befolyásolhatja. Hazánk tavaly mintegy 730 milliárd forint értékben hozott be termékeket az Egyesült Államokból.

Érdemes megvizsgálniuk a hazai cégeknek, hogy forgalmazzák-e az érintett termékeket, mert az importvám emelkedése hatással lehet azok keresletére, így változtatást igényelhet az árazásuk – mondta el Fülöp Attila, az EY vámszakértője. Hozzátette, az unió lépése további drágulást is előrevetít.