Gazdaság

A Tesla nevet kapta az új gázvezeték

Intenzív tárgyalások kezdődnek a jövő héttől a déli folyosó tervezetéről

Várhatóan hétfőtől indulnak újra az intenzív tárgyalások a déli gázfolyosóról, amely a friss útvonalhoz új nevet is kapott. A Tesla feladata Görögországból a térségünkbe szállítani az orosz földgázt, ehhez többoldalú egyezségek és a feladatát elveszített, a Déli Áramlat miatt felállított vegyes vállalatok újraszervezése is szükséges.

Nevet kapott a részben meghiúsult Déli Áramlat ötletén alapuló gázvezetékterv, amely a Török Áramlat görögországi végződésétől hozná el a földgázt Szerbián és Macedónián keresztül a régiónkba. A magyar kezdeményezés, amelyről Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök is tárgyalt kedden, Nikola Tesla szerb fizikusról kapta a nevét a Világgazdaság szerint. A szállítás 2018-tól indulhatna, és az ez év végén lejáró orosz–magyar gázszerződésben megrendelt, de át nem vett, mintegy húszmilliárd köbméternyi földgáz már ezen érkezhetne. A kivitelezéshez a Déli Áramlat Zrt.-t vonnák be, annak új feladatot adva, emellett módosítani kell majd a szervezeti és tulajdonosi felépítését. Jelenleg egyforma arányban osztozik rajta az orosz Gazprom gázipari vállalat és az MVM Zrt. (hasonló a helyzet a szerb vegyes vállalat esetében is). Az útvonalban érintett országoknak azt is el kell dönteniük, hogy a beruházásban mekkora hányadokat szeretnének, ez hazánk esetében öt-tíz százalék lehet. A görög és a macedón félnek is meg kell állapodnia, valamint Ausztriát is bevonnák a tárgyalásokba, mert a korábbi tervektől nem térne el a Tesla abban, hogy a Baumgarten-elosztóközpontban érne véget. A beruházásról várhatóan hétfőn kezdődnek intenzív tárgyalások.

A Tesla megépülése révén a jelenleginél jóval több gázt lehetne elhelyezni az egyébként nem teljesen kihasznált hazai földgáztárolókban, valamint erősödhetne az ország térségi gázelosztó szerepe is.