Gazdaság

Az EU engedélyezi a géntechnológiával módosított kukorica élelmiszerként és takarmányként való felhasználását

Minden ilyen géntechnológiával módosított növényekből előállított termékre az EU szigorú címkézési és nyomonkövethetőségi szabályai vonatkoznak

Az Európai Bizottság két, géntechnológiával módosított kukoricafajta élelmiszerként és takarmányként való felhasználását engedélyezte – közölte kedden a brüsszeli testület.

Az EU engedélyezi a géntechnológiával módosított kukorica élelmiszerként és takarmányként való felhasználását
Beengednek étkezésre és takarmányozásra való génmódosított kukoricafajtákat az Unióba
Fotó: MH archív/Purger Tamás

A bizottság engedélyezési határozata azt teszi lehetővé, hogy ezeket a géntechnológiával módosított kukoricákat élelmiszerekben és takarmányokban való felhasználás céljából importálják az unióba, ezek termesztését azonban továbbra is tiltja az EU-ban.

A kukoricafajták átfogó és szigorú értékelési eljáráson mentek keresztül, amely biztosítja az emberi és állati egészség, valamint a környezet magas szintű védelmét – olvasható a bizottsági sajtóközleményben.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság az engedélyezést megelőzően kedvező tudományos értékelést adott ki, amelyben megállapította, hogy ezek a géntechnológiával módosított kukoricák ugyanolyan biztonságosak, mint hagyományos társaik.

Az engedélyek 10 évig érvényesek, és minden, ezen géntechnológiával módosított növényekből előállított termékre az EU szigorú címkézési és nyomonkövethetőségi szabályai vonatkoznak.

Kapcsolódó írásaink

Elkelt a Monsato

ĀA Bayer felvásárlása által létrejött egy újabb óriás agrárvegyipari-üzlet