Gazdaság

Áll a bál Németországban: átverésen alapult a német atomerőmű-leállítások kikényszerítése

A berlini kormány tudta, hogy az atomerőműveik leállítása rossz ötlet

A zöldpárti gazdasági minisztert saját emberei ugyancsak becsaphatták, hogy biztosítsák: mindenképpen megtörténjen az átmenet, állítja most egy német magazin – írja a mandiner.hu.

Áll a bál Németországban: átverésen alapult a német atomerőmű-leállítások kikényszerítése
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Németország két esztendővel ezelőtt, 2022-ben rendelte el három utolsó atomerőművének bezárását, ami az utolsó eleme volt annak az évek óta zajló folyamatnak, hogy az ország átálljon megújuló energiaforrásokra – írja a Breitbart a Cicero magazinra hivatkozva.

Az atomerőművek leállítása egy olyan időszakra eset, amikor az orosz–ukrán háború következtében rég nem látott energiaválság sújtotta az európai kontinenst, és a bezárások erőltetését mindenki rossz ötletnek tartotta – kivéve a berlini kabinetet.

A baloldali–liberális–zöld kormánykoalíció ragaszkodott ahhoz az állásponthoz, hogy az atomerőművek bezárása nem lesz hatással Németország energiatermelésére.

Atomerőmű-leállítás: mi áll a dokumentumokban?

A Cicero nevű német magazin bíróságra ment, hogy elérje bizonyos kormányzati dokumentumok kiadását. Megkapták, azokból pedig ki is derült, hogy az atomerőmű-leállításokról szóló döntés megtévesztésen alapult. Leírják, hogy egy fontos dokumentum, ami megkérdőjelezte a leállítást, el lett rejtve Robert Habeck gazdasági és éghajlatvédelmi minisztere, egyben alkancellárja elől, aki az egész átmenetet felügyelte.

A német ellenzék egy bizottság létrehozásával fenyeget, amennyiben a zöldpárti Habeck nem adja át a dokumentumokat, amelyek az atomerőművek leállításával kapcsolatosak. A gazdasági miniszter szerint nincs rejtegetnivalójuk, és szerinte szó sincs botrányról. A kormánykoalíció liberális tagja az FDP aggodalmát fejezte ki, de szerintük nem szabad túlreagálni és botrányt generálni, mert az csak a jobboldalt erősíti.

A Cicero szerint a dokumentumokból az derül ki, hogy: a zöldek még Habecket is félretájékoztatták a leállás esetleges következményeivel kapcsolatban. Az egyik kulcsfontosságú dokumentum 2022 márciusára datálható, amit a német szövetségi gazdasági minisztérium egyik osztálya adott ki és ami azt tartalmazta: a reaktorok leállása után Németországnak van ugyan elég gázüzemű erőműve ahhoz, hogy az ország energiaellátását biztosítsák, azonban nincs elég gáz ahhoz, hogy ezek az üzemek egész télen működjenek.

Mint írták: Németország utolsó atomerőműveinek élettartamának meghosszabbítása „segítene ennek a helyzetnek az enyhítésében,” nem utolsósorban az energiaárak várható csökkenéséhez vezetne.

A dokumentum rámutatott, hogy a már leállított széntüzelésű erőművek nem lennének teljesen alkalmasak a hiány pótlására, mivel nagyon öregek és hajlamosak a meghibásodásokra. „Rendkívül kockázatos” lenne kizárólag a gázra támaszkodni – olvasható ugyanitt.

Atomerőmű-leállítás után zöld konspiráció

Amikor a fenti dokumentum megszületett, már tudni lehetett, hogy energiaválság jöhet Németországban. Robert Habeck mégis azt mondta a német sajtónak, hogy „az [atomerőművek] bővítésének energiagazdasághoz hozzáadott értéke nagyon korlátozott”.

Ám a német magazin szerint a zöldpárti miniszter soha nem látta ezt a bizonyos feljegyzést.

Patrick Graichen, Habeck korábbi helyettese volt a kabineten belül a legmagasabb rangú tisztviselő, aki látta a dokumentumot. A Cicero újságírói szerint könnyen előfordulhat, hogy a szélsőségesen zöld politikus elrejtette a dokumentumot Habeck elől.

A Welt már így fogalmazott: „Habecket a saját emberei tévesztették meg.” De a német lap szerint ez sem csökkenti Habeck felelősségét, mert hatalmas volt a társadalmi ellenállás az atomerőművek bezárásával kapcsolatban, és még a koalícióban helyet foglaló liberálisok is tiltakoztak.

Mit reagáltak a felek? Óriási botrány van kibontakozóban Németországban

A fenti állítások máris botrányt okoztak Németországban, de a baloldali–liberális–zöld kormánykoalíció ragaszkodik ahhoz, hogy a német magazin, a Cicero ferdít.

Pénteken Habeck sajtótájékoztatót tartott, amely során tagadta, hogy helytelenül cselekedett volna: „Nem titkoltunk el semmit.”

A CDU viszont az összes olyan dokumentum nyilvánosságra hozatalát követeli, amely a nukleáris leálláshoz köthető. „Igaznak bizonyult a régi gyanú: hazudtak a parlamentnek és a lakosságnak a nukleáris leállással kapcsolatban” – mondta a CDU szóvivője.

Kapcsolódó írásaink