Gazdaság

MNB: a Posta Biztosító is megkapta a fogyasztóbarát otthonbiztosítás minősítést

Idén márciusban mindenkinek lehetősége nyílik, hogy jelenlegi lakásbiztosítását felülvizsgálja, és költségmentesen váltson

A Posta Biztosító is megkapta a fogyasztóbarát otthonbiztosítás minősítést, a biztosító termékével tizenháromra bővült a fogyasztóbarát otthonbiztosítást kínáló biztosítók köre, ami majdnem teljes piaci lefedettséget jelent – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az MTI-vel.

MNB: a Posta Biztosító is megkapta a fogyasztóbarát otthonbiztosítás minősítést
Képünk illusztráció
Fotó: AFP VIA HANS LUCAS / LAURE BOYER / HANS LUCAS

A Posta Biztosító akár azonnal, de legkésőbb 60 napon belül megkezdheti terméke forgalmazását.

Az MNB ismertette: mostanáig a lakásbiztosítási ágazattal foglalkozó 14 biztosító közül 13 szerezte meg a fogyasztóbarát otthonbiztosítás minősítést. A fogyasztóbarát otthonbiztosítások szerződésszáma tavaly november végén csaknem 50 ezer volt, ezek révén a biztosított ügyfelek több mint 2300 milliárd forintnyi ingó- és ingatlanvagyonukat védik.

Idén márciusban mindenkinek lehetősége nyílik, hogy jelenlegi lakásbiztosítását felülvizsgálja és költségmentesen váltson egy számára megfelelőbb, kedvezőbb, vagy magasabb szolgáltatást nyújtó biztosításra. A meglévő lakásbiztosításokat érdemes a jogszabály által biztosított márciusi váltási lehetőség, vagy a szerződés szerinti évforduló előtt legalább két hónappal áttekinteni, valamint friss kalkulációt végezni az egyéni igények alapján – hívta fel a figyelmet a jegybank.

Az MNB által kidolgozott minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítási termékek a tavalyi harmadik negyedéves felügyeleti adatszolgáltatás alapján átlagosan 34 százalékkal magasabb szolgáltatási szintet mutatnak, miközben 11 százalékkal olcsóbbak a piacon elérhető más termékekhez képest - közölte a jegybank. A tavaly novemberben értékesített minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások átlagdíja 47 ezer forint volt, míg a piaci lakásbiztosításoké 54 ezer.

Meglévő szerződéseiket az ügyfelek a szerződésük szerint, általában 30 nappal az évforduló előtt tudják felmondani, illetve az adott biztosítón belül évfordulótól függetlenül tudnak minősített fogyasztóbarát otthonbiztosításra váltani.

A minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás alapcsomagja elemi károkra, és egyéb, a háztartásokat alapvetően veszélyeztető tipikus kockázatokra nyújt fedezetet. Az alapcsomaggal kapcsolatos káresemények tartalmát az MNB egységesen, kötelezően határozta meg a biztosítóknak, családbarát, zöld és digitális szempontokat is figyelembe véve.

A minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítási termékek iránt érdeklődő ügyfelek az MNB honlapján lévő ingyenes kalkulátor segítségével is kiválaszthatják maguknak a legmegfelelőbbet – jelezte a jegybank.

Kapcsolódó írásaink