Gazdaság

Két hét múlva indul az új visszaváltási rendszer

Két hét múlva generációk felejthetik el a Tapossa laposra! szlogent, hiszen országszerte 2000 üzletbe már megérkeztek a visszaváltó automaták – ezek pedig nem ismernék fel az összenyomott palackokat. A Magyarországon forgalomba kerülő fém, műanyag és üveg italcsomagok január 1-től új vonalkódot kapnak – tájékoztatott a Híradó.

Két hét múlva indul az új visszaváltási rendszer
A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. palackok visszaváltására szolgáló automatáinak bemutatója a vállalat budapesti bemutatótermében. Az új visszaváltási rendszerrel a 40 százalék körüli szintről 90 százalék fölé emelkedhet az egyszer használatos italos palackok visszagyűjtési aránya
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Mint írják, jövőre kétfajta termékjelöléssel találkozhatnak a vásárlók: egyutas vagy többutas. A többutas termékeket akár 18–20-szor is újratöltheti a gyártó. Ezúttal a környezettudatosság pénztárcabarát is lesz, hiszen a visszaváltott flakonokért, darabonként legalább 50 forintot fizetnek.

A pénzt utalvány formájában is kérhetjük, de akár jótékony célra is fel lehet ajánlani. Később pedig a banki átutalásos rendszert is kifejleszthetik – derült ki a cikkből, amelyben a Kék bolygó című internetes műsor adását szemlézték.

Az új rendszer célja, hogy az évente forgalomba kerülő több mint 3 milliárd darab italospalack 90 százalékát begyűjthető és újrahasznosítható legyen 2029-ig. A visszaváltó automatákat folyamatosan telepítik, a kisboltokban, ahova még nem került belőlük, kézi visszaváltási rendszer működik majd.

Fontos azonban, hogy csak a sértetlen palackok visszaválthatóak.

„Több mint 400 kiló fejenként az a hulladék, ami Magyarországon is képződik. Ennek mindössze az egyharmadát hasznosítjuk újra, a többit pedig eddig elástuk. Most az a cél, részben uniós előírások következtében, hogy jó minőségű ipari nyersanyaghoz jussunk, hogy ez az újrahasznosítási arány jelentősen javuljon” – magyarázta Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány elnöke.

Kapcsolódó írásaink