Gazdaság

Bővült és korszerűsödött a budapesti távhőszolgáltatás

A földgázzal üzemelő hőtermelő berendezések jelentősen növelik a levegő szennyezettségét

A budapesti belváros északi részének távhőellátása érdekében új távvezeték épült a Pannónia utcában, illetve elavult hőközpontokat és távvezetékeket is korszerűsítettek – közölte a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. kedden az MTI-vel.

Bővült és korszerűsödött a budapesti távhőszolgáltatás
Képünk illusztráció
Fotó: MH archív/Hegedüs Róbert

Az Építési és Közlekedési Minisztérium és a BKM konzorciuma 2,766 milliárd forint összegű, 50 százalékos mértékű vissza nem térítendő európai uniós támogatás felhasználásával valósította meg a beruházás első szakaszát.

A közlemény arra emlékeztet, hogy jelenleg Budapest épületeinek hőellátása nagyrészt helyi, földgázzal üzemelő hőtermelő berendezésekkel történik, ami jelentősen növeli a levegő szennyezettségét.

A fővárosi távfűtési hálózat bővítésével, a meglévő távhővezetékek és hőközpontok korszerűsítésével, valamint új fogyasztók távhőrendszerbe kapcsolásával jelentősen javítható Budapest levegőminősége. A távfűtés ugyanis – szemben a legtöbb fűtési megoldással – a sűrűn lakott városrészekben helyben semmilyen égéstermék-kibocsátással nem jár, továbbá energetikailag hatékonyabb, mint az elavult helyi hőtermelés.

A most zárult projekt során, a belváros északi részének távhőellátása érdekében építették meg és bővítették a XIII. kerületi Radnóti Miklós utca és az V. kerületi Markó utca között a stratégiai jelentőségű Pannónia utcai vezeték első ütemét, amelynek keretében 692 méter hosszan fektettek le új vezetéket.

A munkálatok eredményeként Budapest legsűrűbben lakott részein 11 új fogyasztó csatlakozott a távhőre, összesen 14,61 megawatt csúcshőteljesítmény-igénnyel. A távfűtést választotta a XIII. kerületben épülő több új lakópark, irodaház, illetve a Laurencz László Sportcsarnok és iskolaépület is.

A piacbővítésen túl a pályázat részeként 63 darab technológiailag és üzemeltetés szempontjából is elavult hőközpont teljes felújítása valósult meg. Az energiahatékonyság növekedésének köszönhetően egyrészt jelentősen csökken a hőközpontok villamosenergia-felhasználása, másrészt a korszerűsítéssel elérhető hőmegtakarítás tovább mérsékli a fővárosi távhőszolgáltatás energiaszükségletét.

A projekt megvalósítása során 2021–2022-ben tovább folytatódott a hőközpontok távfelügyeletbe kötése, így 213 helyszínen javult a távhőszolgáltatás minősége, ügyfélközpontúsága és energetikai hatékonysága az üzemeltetés költségeinek csökkentése mellett.

Mindezeken túlmenően a FŐTÁV hat, összesen 880 méter hosszú meglévő távhővezeték-szakasz korszerűsítését is elvégezte, így a felújításnak köszönhetően a hőveszteség jelentősen csökkent, a távhőellátás üzembiztonsága pedig javult.

A piacbővítő és környezeti teljesítményt javító lépéseknek köszönhetően az energiahatékonyság növelésével az energiafelhasználás évente 76,4 ezer gigajoule-lal, az üvegházhatású gázok kibocsátása pedig 5155 tonnával csökken.

Kapcsolódó írásaink