Gazdaság

Varga Mihály élni fog vétójogával, ha az államadósság veszélyben van

A gazdaság nehéz időszakon megy keresztül

Varga Mihály élni fog a kormányzati költségvetési előkészítő munkacsoportban kapott vétójogával, ha úgy látja, hogy az államadósság vagy az államháztartási hiány veszélyben van – erről egy más témában tartott csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatón beszélt a pénzügyminiszter.

Varga Mihály élni fog vétójogával, ha az államadósság veszélyben van
Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: MTI/Soós Lajos

Varga Mihály az online kincstári értékpapírszámláról szóló sajtótájékoztatót követően kapott arra vonatkozó újságírói kérdést, hogy presztízsveszteségként éli-e meg, hogy a jövőben a gazdaságfejlesztési miniszter, Nagy Márton vezeti a gazdasági kabinetet.

A pénzügyminiszter válaszában futball hasonlattal élve úgy fogalmazott: egy csapatnál van egy edző, aki összeállítja a csapatot, meghatározza a stratégiát. A játékosok nem szokták megkérdezni, miért az a kapus, a védő, vagy miért az a középpályás. Ugyanígy dolgozik egy kormány is: van egy miniszterelnök, aki meghatározza a munka kereteit.

Kiemelte, „olyan időszakot élünk, amikor sokkal fontosabb az, hogy az államadósságot és az államháztartási hiányt csökkenteni tudjuk”. A gazdaság egy nehéz időszakon megy keresztül, amikor szűkebbek a források, amelyeket hatékonyabban kell felosztani.

„Amíg a kormány számára fontos és kiemelt cél a fegyelmezett és kiszámítható gazdálkodás, addig legyen bármilyen szerkezet, és miniszterelnök úr számít a munkámra, addig ezt a munkát folytatni fogom” – jelentette ki Varga Mihály.

Kapcsolódó írásaink