Gazdaság

Jelentős pénzbírsággal kényszerítenék ki Németországban a gázfűtésről történő átállást

Az ország vezetése szeretné, ha rövid időn belül zöldebb energiára állnának át a fűtés tekintetében

Németország úgy tervezi, hogy fokozatosan elhagyja a gázfűtést, és jelentős változásokat vezet be fűtési rendszereiben. Az átállást a fenntartható energiafelhasználás irányába tett szükséges lépésnek tekintik, ám szakértők szerint mindez számos kihívást is jelent – számolt be a Liner.

Jelentős pénzbírsággal kényszerítenék ki Németországban a gázfűtésről történő átállást
Képünk illusztráció
Fotó: ANP via AFP/ANP MAG/Rob Engelaar

Az új németországi fűtési törvény szigorú előírásokat és súlyos pénzbüntetéseket ír elő a szabályok be nem tartása esetén, melyek értelmében az új épületeknek 2024-től kezdődően a fűtés legalább 65 százalékát megújuló forrásokból kell biztosítaniuk. Mindez komoly feladat elé állítja az érintetteket, ugyanis a szakértők szerint jelen pillanatban Németország fűtési igényének több mint 80 százalékát fosszilis tüzelőanyagokból fedezik, így az átállás az ingatlantulajdonosok több mint kétharmadát érinti – írták.

A törvény azonban súlyos bírságokat ír elő azok számára, akik nem tartják be a szabályokat, a büntetés akár az 50 ezer eurót (19 millió forintot) is elérheti. Az egyik fő problémát az jelenti, hogy a megújuló fűtési módszerek bevezetésének költségei magasak. Annak érdekében, hogy ez ne akadályozza a fejlesztéseket, a kormány támogatásokról is döntött, amelyek a lakosság számára legfeljebb 30 százalékos, az alacsony jövedelműek számára pedig legfeljebb 70 százalékos támogatást biztosítanak – számolt be a lap.

Kapcsolódó írásaink