Gazdaság

Zavartalan a hulladékudvarok működése

2023. július 1-jétől immár bármelyik hulladékudvar szolgáltatásait igénybe vehetik a magánszemélyek Magyarországon lakcímkártyájuk felmutatásával. Többek között bővült a leadható hulladéktípusok köre, ugyanakkor a hulladékokat fajtánként szétválogatva fogadják az új, mérleges rendszerben. A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett változások a klímavédelmi célkitűzések, köztük az Európai Unió újrafeldolgozási kvótáinak az elérését szolgálják – hangsúlyozta lapunknak Agatics Roland, a Közép-Kelet-Magyarország régió koordinátoraként működő DTkH Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Zavartalan a hulladékudvarok működése
Agatics Roland
Fotó: DTkH

Számos változást vezetett be a hulladékgyűjtő udvarok üzemeltetésében 2023. július 1-jétől a MOHU MOL Zrt. a magyarországi hulladékgazdálkodás gyökeres reformja keretében. Mint azt Agatics Roland, a DTkH Nonprofit Kft. ügyvezetője kifejtette, a hazánkban található 280 hulladékudvar bármelyikének a szolgáltatásait igénybe vehetik immár a magánszemélyek, ehhez elegendő a magyarországi lakcímkártya, illetve annak hiányában a regisztrációs igazolás vagy a bejelentőlap, a hatósági bizonyítvány, a tartózkodási engedély vagy kártya felmutatása. Minden 10 ezer fő feletti településen (például Kecskemét, Baja) található hulladékudvarban a korábbinál hosszabb, minimum heti 48 órás nyitvatartással, a többi település esetében változatlan nyitvatartás mellett várják az ügyfeleket.

(Képünk illusztráció)
A zöldhulladékot nem így, hanem zsákokban, vödrökben, dobozokban, illetve kötegelve érdemes leadni (képünk illusztráció)
Fotó: BURGER / Phanie / Phanie via AFP

Bővült az átvehető hulladéktípusok köre – tette hozzá a hulladékgazdálkodási szakember –, fontos változás ugyanakkor, hogy új mérlegelési, illetve kvótarendszert alkalmaznak. „Fajtánként mérlegeljük a hulladékokat, vagyis a háztartásokban keletkező szelektíven gyűjtött hulladékok átvételét akkor tudják teljesíteni munkatársaink, amennyiben előzetesen megfelelően szétválogatták azokat” – fogalmazott a cégvezető. Rámutatott: éppen ezért van szükség arra is, hogy a szóródásra alkalmas hulladékokat – például az építési törmelékeket vagy a zöldhulladékot – mérésre alkalmas módon, tehát zsákokban, vödrökben, dobozokban, illetve kötegelve szállítsák be, mivel csak így áll módjukban az átvételük. Ügyfeleik folyamatos kiszolgálása, illetve a pontos mérlegelés érdekében egyszerre két beszállítást végző jármű tartózkodhat a hulladékudvarokban. A leadható napi, illetve éves hulladékmennyiségre vonatkozó információkról az érdeklődők társaságuk megújult weboldalán tájékozódhatnak bővebben.

(Képünk illusztráció)
Gumiabroncsokból naponta 4 (évente összesen 16) darabot vesznek át térítésmentesen (képünk illusztráció)
Fotó: Creative Touch Imaging Ltd / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A Közép-Kelet-Magyarország régió koordinátora által működtetett nagyobb hulladékudvarokban a többi között építési-bontási hulladékból naponta 150 kilogrammot (évente 1000 kilogrammot), az otthonokban összegyűlt lomokból naponta 150 kilogrammot (éves szinten 600 kilogrammot) fogadnak háztartásonként, míg gumiabroncsokból naponta 4 (évente összesen 16) darabot vesznek át térítésmentesen. Az e-hulladékok, köztük a feleslegessé vált háztartási nagygépek, így a hűtőgépek leadása szintén továbbra is ingyenes nyitvatartási időben, vagyis ehhez sem kell időpontot kérni.

(képünk illusztráció)
2040-ig a teljes hazai hulladékmennyiség (újra)hasznosításának arányát a jelenlegi 32 százalékról 65 százalékra kellene növelni hazánkban (képünk illusztráció)
Fotó: Franck DUNOUAU / Photononstop / Photononstop via AFP

Közel két hónapja startolt el az új rendszer, és ezalatt nem tapasztaltak változást a hulladékudvarok működésében – mondta a DTkH Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hangsúlyozta: nem növekedett például a hulladékok átvételének ideje. Az új intézkedések csupán minimális kényelmetlenséggel járnak, a visszajelzések szerint pedig a lakosság elfogadta, hogy mindez a körforgásos gazdaságra való átállás egyik feltétele. „Ezen a nyáron immár mindannyian, minden eddiginél markánsabban érzékelhetjük a szélsőséges időjárást, az éghajlatváltozás hatásait. Kiemelten fontos tehát, hogy teljesítsük a klímavédelmi célkitűzéseket, és a hulladékgazdálkodás területén is igazodjunk az Európai Unió irányelveihez, jelen esetben az újrafeldolgozási kvótáihoz" – közölte Agatics Roland.

Az ügyvezető rámutatott: a hulladékudvarokban bevezetett változtatások is ezt szolgálják. A MOHU MOL Zrt. egyebek mellett ezek révén kívánja megvalósítani azt a jelentős és nehéz vállalását, miszerint 2040-ig eléri, hogy a teljes hazai hulladékmennyiség 65 százalékát (újra)hasznosítja hazánkban. Ez jelenleg 32 százalék, vagyis több mint a duplájára szükséges emelni. Továbbá a mostani 60 százalékról 10 százalékra kell csökkenteni a feldolgozatlanul maradó, azaz zömében lerakókba kerülő hulladékok volumenét – tette hozzá Agatics Roland.

Kapcsolódó írásaink