Gazdaság

A Dunamenti Halfesztivál Mohácsot teszi fel a haltenyésztés hazai térképére

Magyarország képzeletbeli térképén a hazai haltermelőknek és -fogyasztóknak köszönhetően már rajta van a „szilvásváradi pisztráng”, az „akasztói szikiponty” vagy a „balatoni hal”, ahol a helyi értékre és minőségre építve megpróbálják védeni, megmutatni a halgazdálkodás és fogyasztás régi tradícióját. A Duna-menti Halfesztivál Mohácsot teszi fel erre a térképre – emelte ki a rendezvényt megnyitó beszédében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a tárca közleménye szerint.

A Dunamenti Halfesztivál Mohácsot teszi fel a haltenyésztés hazai térképére
V. Duna-menti Halfesztivál Mohácson
Fotó: Agrárminisztérium

Az Agrárminisztérium vasárnap közölte, hogy az idén, immáron ötödik alkalommal megrendezett, szombaton tartott fesztiválon az érdeklődők a Duna-menti halételek sokszínűségét fedezhették fel. Mohács és a busójárás hagyománya mára a város szimbólumává vált. A mohácsiak pedig jól tudják, hogy hagyományok ápolása élteti a közösséget, ezért is gyúlnak tüzek a bográcsok alatt az öreg Duna partján nyaranta.

A Mohácsi Német Önkormányzat által elindított eseményen egy időben, egy helyen volt végigkóstolható számos, a Duna mentén ismert módon elkészített halétel.

A cél a hagyományok megőrzése
A cél a hagyományok megőrzése
Fotó: Agrárminisztérium

A gasztronómiai fesztiválok, a hal elkészítését központba helyező közösségi események nagyban hozzájárulnak az Agrárminisztérium célkitűzéséhez, hogy növeljük az egy főre jutó éves átlag halfogyasztást, amellett, hogy ennek nagyobb arányát a magyar halak tegyék ki – mondta a megnyitón az államtitkár. Kiemelte, hogy ezzel egyrészt a magyar családokat, a magyar haltermelőket, azaz a nemzetgazdaságot támogatjuk. Másrészt a magyar halak vásárlásával a fogyasztók is biztosak lehetnek benne, hogy kiváló minőségű, ellenőrzött és szigorú szabvány szerint előállított hazai terméket fogyasztanak, amivel a környezetvédelem és a fenntarthatóság ügyét is támogathatják.

A hagyományokra visszatekintve az államtitkár felidézte az első magyar szakácskönyvet – amit 1622-ben Bethlen Gábor fejedelem szakácsától másolt le Galgóczy István –, mely pontosan lefedte az akkori halételeket. Ekkor harminc magyar halféléből 189-féle ételt tudtak elkészíteni. Rámutatott, hogy méltó utódjai és hírvivői vannak Mohácson a magyar halfogyasztásnak, amit a nagyvilág számára is érdemes minél inkább bemutatnunk a fesztivállal.

Hozzátette: Magyarországon a természetes vizeinkkel együtt csaknem 160 ezer hektár nyilvántartott halgazdálkodási vízterület és mintegy 26 ezer hektár halastó ad életteret a halállománynak. A halgazdálkodási vízterületek hasznosítói pedig jó együttműködést tartanak fent a kiváló minőségű halutánpótlást biztosító haltermelőkkel. Ez biztosítja az igényekhez igazodó termelési struktúrát és a több esetben már uniós oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel minősített halakat.

A fesztivál ideje alatt természetesen a nagyközönség is elkészíthette vagy akár meg is vásárolhatta kedvenc halételét a kitelepülő halárusoknál. A kulturális programok mellett a magyarországi német nemzetiségi kultúra képviselői és Ausztriából érkező fellépők is bemutatkoztak.

Kapcsolódó írásaink