Gazdaság

Hatalmasak a különbségek a budapesti és a vidéki jogosítványárak között

Böröcz Mátyás, a Magyar Autósiskolák Szövetségének elnöke a Mandinernek adott interjúban részletes képet adott az ágazat helyzetéről

Budapesten stabilnak mondható a tanulóvezetők száma, vidéken viszont némi visszaesés tapasztalható, pedig a fővároson kívül jóval kedvezőbbek a képzési díjak – tudta meg a Mandiner Böröcz Mátyástól, aki a számokra is kitért.

Mennyibe kerül a jogosítvány?

„A tarifákban nagyon nagy szórás tapasztalható: vidéken nagyjából 6000 forint körüli óradíjakkal lehet kalkulálni, Budapesten viszont – függően attól, hogy gyorsított képzést kér-e a jelentkező, valamint más, például a hétvégi feláraktól – 10 000 forint fölé is felmehet az egy vezetési óráért elkért összeg” – fejtette ki a szakember.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint

egy személygépjármű-vezetői tanfolyam átlagos ára 2023 májusában 334 820 forint volt,

ami jókora emelkedés az egy évvel korábbi 270 ezerhez vagy a 2021. májusi 230 ezer forinthoz képest. A végső fizetendő összegből nagyságrendileg 30 ezer forintot tesznek ki a vizsgadíjak – KRESZ-, forgalmi és elsősegélyvizsga –, a fennmaradó rész az elméleti és a gyakorlati képzés költsége.

Előbbit online formában jellemzően 30-50 ezer forintért kínálják az autósiskolák, utóbbi kiadás pedig értelemszerűen az óradíjon múlik. Ennek pontos összege könnyen kiszámítható, hiszen minimum 30 órát – illetve 580 kilométert – kell vezetnie a forgalomban egy tanulónak a vizsga előtt. Mindezen felül még számolni kell az elsősegélynyújtó tanfolyam és az orvosi alkalmassági vizsgálat díjával, a kettő együtt valamivel kevesebb, mint 20 ezer forint.

Az óradíjak közötti területi különbségek következményeként érezhetően megindult az országon belüli „vándorlás”. A autósiskolák szövetségének vezetője példaként említi, hogy vidéki felsőoktatási intézményben tanuló budapesti fiatalok most már egyre többször inkább az egyetemvárosukban tanulnak vezetni, nem pedig a fővárosban, mert így jóval kevesebből megvan nekik a jogosítvány.

Autósiskolai képzés – kihívás az online KRESZ-tanfolyam

A gépjárművezetői tanfolyamok esetében már évek óta tart az online elméleti oktatás térhódítása, és ezt a folyamatot a jogalkotó tovább erősítené, azt szeretné, hogy minél többen az interneten keresztül végezzék el a KRESZ-tanfolyamot. Ám ennek is megvan az árnyoldala – hívja fel a figyelmet Böröcz Mátyás –, a gyakorlati képzés során ugyanis sokszor tapasztalják az oktatók, hogy az elméletet online formában elsajátítóknak több forgalmi órát kell venniük, mert

egész egyszerűen nem ismerik például a táblák jelentéstartalmát.

A probléma szerinte az, hogy a digitális képzésből hiányzik a menet közbeni kontroll, amit többek közt úgy lehetne orvosolni, ha az oktatás során valamilyen csevegőfelületen keresztül folyamatos kérdezési lehetőség lenne biztosítva a tananyagban megakadó tanulóknak.

Fontos jogszabályváltozás jön

Böröcz Mátyás arról is beszélt, hogy a Magyar Közlönyben már megjelent az az új jogszabály, amely egy rövid átmeneti időszak után szeptember 4-től bevezeti az oktatás és vizsgáztatás teljesen elektronikus korszakát.

Ez egyrészt azt jelenti, hogy e-azonosító jellel kell majd ellátni a vezetési kartonokat, másrészt módosulnak a forgalmi vizsgára bocsátás feltételei is. Utóbbival kapcsolatban az egyik legfontosabb változás, hogy az éles vizsga előtt hat órával mindenképpen le kell zárni a tanuló e-papírjait, vagyis „innentől fogva nem tudjuk azt megtenni, hogy vizsgára menet még vezettetem a tanulómat” – magyarázta az elnök.

Újdonság továbbá – folytatta –, hogy a vezetési gyakorlat előtt két órával már nem lesz lehetőség cserélni a tanulók között még betegség vagy egyéb váratlan elfoglaltság esetén sem. A tanórákkal kapcsolatban egyébként alapos kontroll várható: a hatóság ellenőrizni fogja azt is, hogy az oktató valóban ott kezdte-e és ott fejezte-e be a tanórát, amit előzetesen bejegyzett.

Kapcsolódó írásaink

Digitalizálják a közlekedési vizsgáztatást

ĀA teljes körű elektronikus ügyintézés egyszerűsíti a jogosítvány megszerzésének menetét,a gépjárművezetői vizsgára való jelentkezést is ügyfélkapun keresztül indíthatják el a jövőben