Gazdaság

Révész Máriusz: Százhúsz turistaház újult meg hazánkban

A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési program részként került sor ezekre a fejlesztésekre

A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési program részként mintegy 120 turistaház újult meg az országban az elmúlt években – mondta a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára szerdán a Soproni Parkerdőben, a Muck Endre turistaház átadó ünnepségén.

Révész Máriusz: Százhúsz turistaház újult meg hazánkban
Révész Máriusz fontos feladatnak nevezte, hogy a természetjárást erősítsék az országban
Fotó: MH

Révész Máriusz elmondta, hogy az elmúlt években a turistaházak nagy fejlődésen mentek át, színvonaluk sok esetben meghaladja az osztrák turistaházakét.

„Elmondhatjuk, hogy az elmúlt években Magyarország járta be ezen a területen a legnagyobb utat” – fűzte hozzá.

Az államtitkár fontos feladatnak nevezte, hogy a természetjárást erősítsék az országban. Példaként említette Svédországot és Finnországot, ahol az emberek sokkal több időt töltenek a szabadban, mint Magyarországon. Kiemelte: fontos megmutatni a következő generációnak, hogy érdemes a természetet járni, mert így teljesebb életet lehet élni. Ha ez sikerül, akkor a következő generáció nemcsak egészségesebb és boldogabb lesz, hanem jobban fogja óvni is a természetet, mert ismeri az értékeit – mondta.

Révész Máriusz tájékoztatása szerint a Muck-magaslaton, az Erdő Háza közelében található Muck Endre turistaház felújítását a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési programban 220 millió forinttal támogatták.

A negyven ember elszállásolására alkalmas megújult épület jól fog hasznosulni, mert a Soproni-hegység Magyarország egyik legfelkapottabb térsége - mondta. Hozzátette: a turistaház mellett van egy kilátó és még egy épület, ha ezek megújulnak, akkor a térség Sopron ékköve lesz.

Csányi Sándor, a Soproni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében azt emelte ki, hogy a megújult turistaház Magyarország egyik legszebb vidékén van, és Sopron iránt turisztikailag nagy az érdeklődés.

Sándor Gyula, a Tanulmányi Erdőgazdaság (TAEG) Zrt. vezérigazgatója pedig azt hangsúlyozta, hogy a TAEG évek óta tudatosan valósít meg olyan fejlesztéseket, amelyek segítenek bemutatni és megőrizni a természetes vagy ember által épített történelmi és kulturális közjóléti értékeket.

A cél, hogy ezek ökológiailag és ökonómiailag is hosszú távon fenntarthatók legyenek – mondta.

A Muck Endre turistaház felújítása 2022 második felében kezdődött, az összkomfortos épületben egyebek mellett nyolc szoba, vizesblokkok és egy multimédiás közös helyiség is található. Az épület egész évben fogad látogatókat.

Barcza Attila, Sopron és térsége fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy a térség település- és turizmusfejlesztése dinamikus, az M85-ös autóúttal könnyen megközelíthetővé vált a terület. Sopronban pedig az elmúlt öt évben számos turisztikai célú nagy fejlesztést fejeztek be.

A koronavírus-járvány során felértékelődött a belföldi turizmus és a természetjárás fontossága – emelte ki.

Kapcsolódó írásaink