Gazdaság

A nyugati vállalatok alig tíz százaléka vonult ki az orosz piacról

3157 külföldi cég közül 213 vállalat vonult ki a szankciókkal sújtott országból

Az Ukrajnával kapcsolatos szankciók miatt eddig csak mintegy 200 külföldi vállalat vonult ki az orosz piacról, ami az országban üzleti tevékenységet folytató nemzetközi márkák kevesebb mint 10 százalékát jelenti – derül ki a legújabb ukrán adatokból – írja az oroszhírek.hu.

A nyugati vállalatok alig tíz százaléka vonult ki az orosz piacról
Fotó: NorthFoto

Az ukrán „Leave Russia” elnevezésű projekt részeként 3157 olyan külföldi céget vizsgált meg, amelyek az orosz piacon működtek Moszkva ukrajnai katonai műveletének kezdete előtt.

Számításaik szerint ezek közül mindössze 213 vállalat vonult ki a szankciókkal sújtott országból az elmúlt egy évben, ami nagyjából 6,7 százalékot jelent. Mintegy 473-an bejelentették távozási terveiket, de eddig nem hajtották végre azokat. A vállalatok közül több mint 2400 továbbra is folytatja üzleti tevékenységét az országban, annak ellenére, hogy nagyjából felük különböző mértékben kénytelen volt visszafogni tevékenységét.

A projekt vezetője, Andrij Onoprijenko arra figyelmeztetett, hogy az idő előrehaladtával egyre nehezebb lesz a cégeknek veszteségek nélkül kilépniük az orosz piacról.

„Rengeteg olyan cég van, amely nem tett semmit, vagy továbbra is várakozik. És egy év háború után sok cég elveszíti a lehetőséget, hogy eladja az üzletét, és továbbra is veszíteni fog, mert végül ezeket az eszközöket államosíthatják, vagy nagyon olcsó áron megvásárolhatják” – mondta a Washington Post szerint.

Az orosz kormány által tavaly bevezetett szabályozás szerint azoknak a vállalatoknak, amelyek el akarják adni oroszországi eszközeiket, előbb engedélyt kell kérniük az ország hatóságaitól. Az intézkedéseket az orosz gazdaság és a fogyasztók védelme érdekében vezették be, miután számos nyugati márka bejelentette, hogy a szankciók következtében, amelyek a logisztikai és ellátási lánc problémái miatt megnehezítették a működés folytatását, távozni kíván a piacról.

Az orosz hatóságok a külföldi márkák kivonulása ellenére továbbra is optimisták a gazdaság jövőjét illetően. Vlagyimir Putyin elnök nemrég azt mondta, hogy az Oroszországból kilépő vállalatok „jó örökséget” hagynak maguk után, amelyet a hazai vállalatok és vállalkozók szívesen vesznek át, és sikeresen folytatják a munkájukat. Oroszország emellett aktívan átirányítja mind a „barátságtalan” országokból és vállalatoktól származó importot, mind az exportot új piacokra, és importhelyettesítő mechanizmusokat vezet be, amelyek segítenek a hazai piac ellátottságának fenntartásában.

Az orosz kormány a közelmúltban több olyan üzletet is jóváhagyott, amelyek révén népszerű termékek vagy azok helyi megfelelői térnek vissza az ország piacára. Éppen ezen a héten jelentek meg hírek arról, hogy a korábban a spanyol Inditex kiskereskedelmi óriáscéghez tartozó ruházati üzletek – köztük a Zara, a Pull&Bear, a Bershka és a Massimo Dutti – a következő hetekben új márkanevek alatt nyitnak meg újra, miután eladták őket egy új tulajdonosnak. Szombaton a belorusz Swed House bútorgyártó, amely IKEA-szerű lakberendezési cikkeket és termékeket árul, megnyitotta első üzletét a moszkvai Scselkovszkij bevásárlóközpontban.

Kapcsolódó írásaink