Gazdaság

Ötmilliárdot költünk vetőmagokra

A legkelendőbb vetőmagok közé a borsó- és babfélék tartoznak

Elindult a házi kertivetőmag-értékesítési szezon. A tasakos vetőmagfajtákból a becslések szerint az idei szezonban mintegy 20 milliót értékesítenek a forgalmazók megközelítőleg 5 milliárd forint értékben – közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kedden az MTI-vel.

A házi kertivetőmag-piac kínálata meghaladja az 1000 fajtát. A terméktanács adatai szerint a legkeresettebb termékek a zöldségmagok, utána következnek a fűszernövények és a virágok magjai.

A legkelendőbb vetőmagok közé a borsó- és babfélék tartoznak, míg az aprómagvak közül a petrezselymek és a sárgarépafajták fogynak legnagyobb mennyiségben.

Az utóbbi években jelentősen megnőtt a kereslet a cukkinik, a chilipaprikák, a cherry- és koktélparadicsomok, a salátafélék, valamint a különböző fűszernövények – kapor, bazsalikom, metélőhagyma – iránt, ismertette Pavelka Árpád, a terméktanács zöldségszekciójának tagja.

Az elmúlt években a világjárvány alatt a konyhakerti vetőmagvak forgalma mintegy 15 százalékkal emelkedett, annak köszönhetően, hogy a családok sokkal több időt töltöttek otthon, és igyekeztek a kertjük művelésével is többet foglalkozni.

A mostani szezonra ez a trend sajnálatos módon visszaesni látszik, az eladott mennyiség évente 3–5 százalékkal csökken. Az önellátó kiskerti gazdálkodás egyre inkább a díszkert, pihenőkert irányába fordul – ismertette Pavelka Árpád.

Kapcsolódó írásaink