Gazdaság

Növekedési pályán a magyar gazdaság

PM: A kormány a veszélyes időkben is megőrzi a magyar gazdaság stabilitását

A kormány tovább csökkenti az államadósságot és a költségvetési hiányt, a magyar gazdaságot idén és jövőre is növekedési pályán tartja – jelentette ki a pénzügyminiszter az Erste Group Budapesten tartott tanácskozásán a Pénzügyminisztérium (PM) keddi közleménye szerint.

Növekedési pályán a magyar gazdaság
Képünk illusztráció
Fotó: Technokrata.hu

Varga Mihály kiemelte: „a szankciós válság kezeléséhez alapot ad, hogy Magyarország fejlettségi szintjét 2010 óta az uniós átlag 66,1 százalékáról 77,7 százalékára javítottuk, megelőzve a többi között Portugáliát, Romániát és Szlovákiát is".

A magyar gazdaság a szomszédban zajló háború ellenére, a helyreállítási források nélkül is 4,6 százalékkal erősödött tavaly, jelentősen meghaladva az Európai Unió 3,5 százalékos átlagát – ismertette a pénzügyminiszter. Azt mondta: idén 1,5 százalék körül alakulhat a bővülés, jövőre pedig visszatérhetünk a pandémia előtti, 4 százalék körüli növekedési pályára.

A tárcavezető hangsúlyozta: a kormány elkötelezett az egyensúlyi mutatók javítása mellett, „a költségvetési hiányt idén 3,9 százalékra szorítjuk, a GDP-arányos államadósság szintjét 70 százalék alá visszük, és a következő években is csökkentjük".

A hitelminősítői értékelések és a kötvénykibocsátások eredményei azt mutatják, hogy a piacokon töretlen a bizalom a magyar gazdaság iránt, a magyar bankszektor a romló nemzetközi környezetben is erős és működőképes – jelentette ki. Varga Mihály a tárca közleménye szerint emlékeztetett: a kormány és a jegybank intézkedéseinek köszönhetően az infláció már csökkenő pályára állt, az év végéig egyszámjegyűre mérséklödik.

Kapcsolódó írásaink