Gazdaság

Javában zajlanak a Badacsony New Yorkban előkészületei

Már javában zajlanak az előkészületek a Badacsony New Yorkban esemény kapcsán. A jelentős múltra visszatekintő népszerű seregszemle, amely a borvidék jövőjét szolgáló közös gondolkozás és összetartozás szimbólumaként jött létre, immár tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten a patinás New York Palota Róma Termében, április 22-én – írta meg a balaton.hu portál.

A Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület koordinálásával, valamint a badacsonyi borászok aktív közreműködésével tartandó rendezvényen csaknem 40 badacsonyi borászat, több mint 180 korlátlanul kóstolható izgalmas és egyedi bora várja a vendégeket. A rendezvényt továbbá számtalan élményprogram, helyi turisztikai és gasztronómiai kiállító, illetve egy izgalmas – Vulkáni palackokból kiszabadult borszellemek keresik méltó társukat „badacsonyi nász” jeligére a New York Palotába című – mesterkurzus is színesíti majd.

Utóbbi, a két kiváló szakember, Csizmadia András (a BorSchola alapítója és vezetője, főiskolai docens (BGE), tanár, szakújságíró, borszakértő, a Magyar Bor Akadémia tagja), valamint Wolf András (a New York Kávéház, A Séf Asztala és a Gundel Étterem executive séfje) közreműködésével megtartott esemény minden bizonnyal a Badacsony New Yorkban egyik várva-várt csúcspontja lesz. A kihagyhatatlan, 16 órai kezdésű program keretén belül Csizmadia András által a vakkóstolás során kiválasztott legjobb borokhoz Wolf András fogja elkészíteni a hozzájuk illő fogásokat. Remek alkalom ez minden bor- és gasztronómiakedvelő számára, hogy a borokon és ételeken keresztül közelebbről megismerje a páratlan adottságairól világszerte ismert badacsonyi borvidéket, illetve az itt készülő kiváló borokat.

A rendezvényt megelőzően, folytatva az évek óta jól bevált hagyományt, idén is a borászok, valamint Csizmadia András közreműködésével zajlott a Badacsony New Yorkban eseményen bemutatásra kerülő borok előkóstolója március végén. A Balatonra és a Badacsony-hegyre fantasztikus kilátással bíró, 2014-ben megnyílt családias hangulatú Hotel Halászkertben megtartott előkóstolón a négy bizottság majd 200 bort értékelt vakon.

„A Badacsony New Yorkban rendezvénynek többek között az adja a rangját, hogy a bemutatásra kerülő borok egytől-egyig kiválók. Ennek érdekében a badacsonyi borászokkal közösen szinte már a kezdetektől fogva kitaláltuk, hogy szükséges a vakon történő előkóstoló. Az általunk lefektetett szigorú szabályok, valamint elfogadott értékrendek betartásával a bizottság minden tagja anélkül, hogy tudná, melyik termelőnek a bora van éppen a pohárban, hozza meg a döntést. Amennyiben valamelyik bor kizárásra kerül, akkor azt egy másik bizottság is lekóstolja, és csak ezek után történik meg a végleges döntés. Szintén fontosnak tartjuk, hogy minden tétel az adott kategóriájában méltó módon képviselje stílusban a badacsonyi borvidéket” – hangsúlyozta az előkóstolót követően Váli Péter borász, az esemény szervezőbizottságának elnöke.

Kapcsolódó írásaink