Gazdaság

Nagy István: Egyre erősebbek az agrárkapcsolatok Georgia és Magyarország között

A magyar élelmiszer- és feldolgozóipar átfogó megújuláson megy keresztül

Nagy lehetőségek vannak a Georgia és Magyarország közötti mezőgazdasági együttműködésben, nem véletlenül jött létre stratégiai partnerség a két ország között – jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) hétfői közleménye szerint Nagy István tárcavezető, miután hivatalában fogadta Tamara Liluashvilit, Georgia nagykövetét.

Nagy István: Egyre erősebbek az agrárkapcsolatok Georgia és Magyarország között
Nagy István tárcavezető hivatalában fogadta Tamara Liluashvilit, Georgia nagykövetét
Fotó: Facebook/Nagy István

A miniszter kiemelte, hogy a vetőmagtermesztésben komoly együttműködési lehetőség van a két állam között. Magyarország kész arra, hogy kiváló minőségű terményeket szállítson a kaukázusi országba, így azok a helyi adottságoknak megfelelően tovább szaporítva eljuthatnak más keleti piacokra is.

Úgy vélte, fontos előrelépés lenne, ha georgiai szakemberek jönnének tanulmányozni az itteni termesztési módszereket és technológiákat, és további lehetőség rejlik abban, ha az egyetemek és a kutatóintézetek szintjén is szorosabbá válik az együttműködés.

A szakemberek és a diákok kölcsönös cseréje tovább erősítheti ezt a folyamatot – jegyezte meg.

Nagy István a közlemény szerint elismerően szólt a georgiai méhészekről, és elmondta: Magyarország segíthet abban, hogy a georgiai méz eljusson az uniós piacokra is. Emellett komoly lehetőségek vannak a gyümölcsfajták tanulmányozásával kapcsolatban is, különös tekintettel a barackra és a paradicsomra – tette hozzá.

A miniszter felhívta a figyelmet a georgiai szőlő- és borkultúra gazdag örökségére, amelyet nemcsak a kereskedelem, hanem a tudomány területén is érdemes tovább bővíteni. A magyar szakemberek ezen a területen is készek a tudásukat és technológiai ismereteiket megosztani – jelezte.

A tárcavezető a közlemény szerint arról is beszámolt, hogy a magyar élelmiszer- és feldolgozóipar átfogó megújuláson megy keresztül, ezért Magyarország számára is lehetőséget jelenthetnek a georgiai alapanyagok.

Objektum doboz


Kapcsolódó írásaink