Gazdaság

Több millió fontos adóssága van utasai felé a Ryanairnek és a Wizz Airnek

A brit fogyasztók megyei bírósági határozatokkal tudnak kártérítést követelni a légitársaságoktól

A Which? nevű fogyasztóvédelmi szervezet összesítése szerint a brit légitársaságok által az utasok felé való tartozások mintegy fele a Wizz Air vállát nyomja – írta meg a liner.hu.

Több millió fontos adóssága van utasai felé a Ryanairnek és a Wizz Airnek
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A brit Which? nevű fogyasztóvédelmi szervezet összesítése alapján több millió fontos tartozása van a Wizz Airnek, a Ryanairnek és egyéb légitársaságoknak utasaik felé. Arra szólították fel a kormányt, hogy azonnal cselekedjenek az ügyben, mert szerintük a „gyengekezű szabályozás” és a „működésképtelen panaszkezelő rendszer” miatt az utasok nem tudják érvényesíteni jogaikat.

A brit fogyasztók megyei bírósági határozatokkal tudnak kártérítést követelni a légitársaságoktól, amelyek kötelező érvényűek, egy ilyen határozat kiadása érdekében a cégek törvényileg kötelesek kifizetni a kért összeget.

A szervezet összesítése szerint a Wizz Air mintegy felét adja a tartozásoknak. Decemberben a Polgári Repülési Hatóság is aggályait fejezte ki, amiért a vállalat késve fizeti ki a kártérítéseket utasainak, ők ezt a járvány számlájára írták. A Wizz bevallása szerint december óta 400 bírósági határozatnak tett eleget.

A Ryanairnek az adatok szerint 840 bírósági határozata vár kifizetésre, amely összesen 549 892 font, azaz több mint 230 millió forintnyi összegben. A légitársaságok által még ki nem fizetett kártérítések összege 1,9 milliárd forint körül mozog, írja a The Guardian alapján a liner.hu.

Kapcsolódó írásaink