Gazdaság

Orosz gáz nélkül nem garantálható a biztonságos ellátás

A kormány kiemelt vállalásai közé tartozik, hogy a biztonságos gázellátást fenn fogja tartani, ez jelenleg orosz gáz nélkül nem menne – szögezte le a Mandinernek adott interjújában Lantos Csaba energiaügyi miniszter. A tárcavezető emlékeztetett rá: az európai energiaválságban a magyar lakosság kapja a legolcsóbban a gázt.

Orosz gáz nélkül nem garantálható a biztonságos ellátás
Lantos Csaba energiaügyi miniszter
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az éves euró­pai gázfelhasználás 400 milliárd köbméter, ennek majdnem a fele orosz gáz volt a közelmúltig – emlékeztetett Lantos Csaba, kiemelve, hogy bár a természetes cél az, hogy minél kevésbé függő viszonyban legyünk bárkitől, de gázt vásárolni mindenképpen kell valahonnan.

– Ausztriával, Csehországgal és Szlovákiával együtt sajnos tengeri kijárat nélküli ország vagyunk. Nem véletlen, hogy a térség mentességet vívott ki magának bizonyos szankciók alól. A csövek, amelyeken keresztül el lehet bennünket látni, Oroszországból erednek, és Ukrajnán át vezetnek, ennek ellenére a mai napig üzemelnek – mondta arra utalva, hogy a tengeren szállított cseppfolyós gáz egyelőre hazánk számára nem jelent igazi alternatívát.

Hozzátette: „Az ellátásbiztonságot és a diverzifikáció lehetőségét a kormány az előző tizenkét évben megteremtette. Most azon vagyunk, hogy kereskedelmileg is kihasználjuk ezt. Ma is van nyugati és van horvát vállalat, amelytől lng-t veszünk, megállapodtunk Azerbajdzsánnal, remélhetőleg már ez évtől tudunk tőle is gázt betölteni.”

Az oroszokkal kötött gázszerződésről szólva a tárcavezető elmondta, hogy „túlbecsülhetetlenül értékes szempont a hosszú távon is kiszámítható biztonság, az orosz partner felénk mindig betartotta a vállalásait. Magyarországon eddig soha nem kellett gázhiánytól tartania sem a lakosságnak, sem a vállalkozásoknak.” A Moszkvával kötött szerződés a miniszter szerint a magyar energiaellátás biztonságának záloga: csak ezzel garantálható, hogy kiszámíthatóan, a megfelelő mennyiségben érkezzen az otthonok fűtéséhez és az ország működtetéséhez szükséges földgáz. A szerződés azért is előnyös, mert árazása bizonyos csúszással követi a tőzsdei folyamatokat, így kiszámítható.

Lantos Csaba az áramhálózat fejlesztéséről is beszélt, s felhívta a figyelmet arra, hogy „az elmúlt tizenkét évben a határmetsző kapacitások szűk keresztmetszeteit feloldottuk, és ma nagy teljesítményű magasfeszültségű vezeték köt össze minket minden szomszédunkkal. Emellett részt veszünk az integrált európai elektromos hálózatban, és aktívan kereskedünk az árammal.”

Magyarország nettó áramfelhasználásának 30 százaléka import. A tárcavezető szerint hazánk is megtudná termelni az áramot, de kereskedelmileg az az előnyösebb, ha egy-egy adott pillanatban vásárolunk. „Mindkét nagy vezetékrendszer azt a biztonságot nyújtja, hogy gázzal és villannyal is el tudjuk látni az országot” – fűzte hozzá.

Kapcsolódó írásaink