Gazdaság

Nagyot esett hétfőn az európai banki részvények árfolyama

Az európai banki részvények árfolyama nagyot esett hétfőn az amerikai pénzügyi rendszer zavarainak átgyűrűzése miatt: a pénzügyi index hatszázalékos csökkenése több mint egy éve a legnagyobbnak bizonyult.

Az amerikai pénzügyi rendszer problémái miatt kereskedői becslések szerint a Fed a jövő héten részben vagy egészében, de valószínűleg tartózkodni lesz kénytelen a piacokon már beárazott, 50 bázispontos dollárkamat-emeléstől. Az Európai Központi Bank (EKB) viszont piaci várakozások szerint meglépi a tőle várt, 50 pontos kamatemelést csütörtöki kamatdöntő ülésén.

A dollárindex ennek megfelelően a kora délutáni órákban 0,57 százalékkal állt alacsonyabban, 103,97 ponton, az eurót 0,40 százalékkal jegyezték erősebben, 1,0686 dolláron, az arany ára pedig a turbulens időkben megszokott módon, klasszikus befektetési menedék szerepének köszönhetően emelkedett. A spotár 1,71 százalékkal ment fel, unciánként 1899,76 dollárra.

Az európai banki index hétfőn több mint hat százalékkal esett a csaknem négyszázalékos pénteki esés után.

Az 1983-ban technológiai startupcégek finanszírozására alapított Silicon Valley Bank (SVB) a kudarcba fulladt tőkeemelési kísérlete után a múlt héten pénteken volt kénytelen csődöt jelenteni. A bankot likviditási aggodalmak miatt rohanták meg a betétesek pénzük kivételére.

A bank részvénye pénteken olyan nagy árfolyamesést szenvedett el, hogy fel kellett függeszteni a tőzsdei jegyzését. Az árfolyamvesztés átterjedt a pénzügyi rendszer más papírjaira is.

A hét végén az amerikai pénzügyminisztérium, a Federal Reserve és az FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) szövetségi betétbiztosító társaság az amerikai pénzügyi rendszerben terjedő nyugtalanság csillapítása érdekében közös állásfoglalásban biztosította a bank betéteseit pénzük elérhetőségéről.

A közlemény szerint „az adófizetőkre semmilyen terhet nem fog róni ami a Silicon Valley Bankkal történt”.

A washingtoni pénzügyminisztérium egyik magasrangú munkatársa a bejelentéssel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az intézkedés kizárólag a betétesek megsegítését szolgálja, nem a bank megmentését célozza.

„A bank kockázatot vállalt, és az ebből származó veszteséget magának kell viselnie. A helyzet nem hasonlítható a 2008-as pénzügyi válsághoz” – fogalmazott.

Janet Yellen pénzügyminiszter már korábban kizárta a Silicon Valley Bank állami megmentését. A CBS tévécsatornának adott interjúban elismerte, hogy „a néhány évvel ezelőtti” pénzügyi válságban ezt az utat választották, hangsúlyozta azonba, hogy „most ez nem fog megtörténni”.

Kapcsolódó írásaink