Gazdaság

A kisüzemi sörfőzdék felháborodtak a versenyhivatal semmittevésén

Lemondásra szólította fel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökét a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (KSE), amely szerint a versenyhivatal „2011-óta folyamatosan jogsértéseket állapít meg, mégsem történik semmi” – közölte a hvg.hu.

A kisüzemi sörfőzdék felháborodtak a versenyhivatal semmittevésén
Úgy árazzák a multik az olcsó termékeiket, ahogyan csak akarják, állítja a KSE
Fotó: MH-archív/Papajcsik Péter

Követeljük a Gazdasági Versenyhivatal elnökének lemondását! – közölte meglehetősen ingerült hangú Facebook-posztjában a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete.

„2011-óta folyamatosan jogsértéseket állapít meg a GVH, mégsem történik semmi! A saját országunkban teszik külföldi cégek tönkre a teljes magyar kisüzemi sörágazatot! Évi 80-90 milliárd forint árbevételt vesznek el a kis főzdéktől, és évi 20 milliárd forinttal fizetnek többet a csapolt sörért a magyar sörfogyasztók! Ebből elég volt! Kérjük a GVH elnökét, hogy mondjon le, és adja át a székét egy olyan kompetens embernek, aki a jogszabályokat, a szabad versenyt és a magyar ipart képviseli!” – olvasható a KSE posztjában.

Objektum doboz

Az ügy előzménye, hogy a versenyhivatal átfogó vizsgálatot végzett a hazai italpiacról. Jelentésükben azt állítják: „Ahol markánsan megjelenik a fogyasztói igény a szélesebb kínálatra és a különleges, kisüzemi termékekre, ott ezek a termékek fel is kerülnek az itallapra”, valamint azt javasolják a jogalkotónak, a vendéglátó egységek megsegítése érdekében átmenetileg függesszék az italkínálat bővítésére vonatkozó szabályt – emlékeztet a Beerporn.hu cikke alapján a hvg.hu.

A KSE ezzel kapcsolatban ugyanakkor úgy véli: a GVH már 2011-ben megállapította, hogy a piacon jelen lévő multik magatartása megnehezíti a többi vállalkozás piaci részesedésének növelését, és ezt erősíti meg a 2023-as vizsgálat is. Az egyesület arra is felhívja a figyelmet, hogy a 2011-ben indult GVH-vizsgálat rögzített számos törvénytelenséget a piaci erőfölénnyel rendelkező cégek szerződéses rendszerében, ez a gyakorlat mégsem változott lényegesen az elmúlt 12 év alatt.

A KSE reakciójában az is olvasható: „A piaci erőfölényben lévő multinacionális sörgyárak olyan szerződésekbe kényszerítik bele a vendéglátó szektor több mint 75 százalékát ellátó ital-nagykereskedő cégeket, amelyekben a sörgyárak meghatározzák az ital-nagykereskedők továbbértékesítési árait, földrajzilag lehatárolják az ital-nagykereskedők működési területét, befolyásolják, hogy az ital-nagykereskedő milyen termékeket forgalmazzon, illetve milyen termékből mennyit értékesítsen”.

Hozzáteszik: a vendéglátók és végül a sörfogyasztók 65 százalékkal fizetnek többet „a három külföldi nagyüzemi sörgyár” söreiért, mint egyébként versenyhelyzetben kellene, mert a torzított piacon „úgy árazzák a multik az olcsó termékeiket, ahogyan csak akarják”.

A GVH reagált a KSE posztjára az Index kérdésére, kifejezve megdöbbenésüket a szöveg hangvétele miatt. Közölték: február 10-én bocsátották konzultációra az általuk készített ágazati vizsgálatot, és a piaci szereplők észrevételeit március 13-ig várják, így a KSE „nyitott kaput dönget”, mert épp folyamatban van a vizsgálat észrevételezése, nyilvános konzultációja. A versenyhivatal szívesen fogadja a szakmai észrevételeket, a durva személyeskedést ugyanakkor visszautasítja.

Kapcsolódó írásaink