Gazdaság

A gázárak növekedésére figyelmeztet a Nemzetközi Energia Ügynökség

„A globális gázpiacok számára példátlan volt a tavalyi nyár”

A kínai kereslet kiszámíthatatlan megugrása miatt rekordmagasra nőhet a földgáz ára – figyelmeztetett a földgázpiacról szóló, kedden közzétett jelentésében a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).

A gázárak növekedésére figyelmeztet a Nemzetközi Energia Ügynökség
Kínai–Orosz földgázvezeték gázelosztó és -sűrítő állomás Heihe városában
Fotó: AFP/XINHUA/Wang Jianwei

Jóllehet a földgáz ára az elmúlt hónapokban érezhetően visszaesett, félő, hogy ez nem sokáig marad így: Kína – a világ legnagyobb fölgázimportőre – fölgáz iránti kereslete a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások eltörlése után váratlan mértékben ugrott meg.

Az IEA legoptimistább forgatókönyvében is a cseppfolyósított földgáz (LNG) kínai keresletének 35 százalékos növekedésével számol, ami szoros versenyt idézne elő a nemzetközi energiapiacon. Ezzel a gázárak hamar a múlt nyáron tapasztalt „tarthatatlan” szintre növekednének, ami – figyelmeztet az ügynökség – leginkább az európai fogyasztókat érintené.

„A globális gázpiacok számára példátlan volt a tavalyi nyár” - ismerte el Szadamori Keiszuke, az IEA energiapiacokért és energiabiztonságért felelős igazgatója.

Mint azt a jelentésben megfogalmazta, a gázárak elkezdtek elviselhető szintre visszaállni, különösen Európában, ahol az enyhe tél, és így a kereslet megcsappanása is hozzájárult „a piac lehűléséhez”.

„Kína 2023 nagy kérdőjele” – tette hozzá az igazgató.

Annak ellenére, hogy a múlt évben nőtt az LNG kereslete, a kínálat mindössze 5,5 százalékkal nőtt – emeli ki az IEA. Az építkezési költségek és a folyamatosan zajló tárgyalások miatt lelassultak a beruházások, noha több olyan projekt is van, főleg Észak-Amerikában és Katarban, amelyek már közel járnak a beruházásokról szóló egyeztetések lezárásához.

Kapcsolódó írásaink