Európai Unió

Veszélyes és káros az európai gázársapka

Gyürk András: A hatóság megállapításai megerősítik a magyar kormány és a Fidesz álláspontját

Az európai gázársapka negatívan hat a gázpiacok működésére, erősíti a spekulációt és alááshatja az uniós országokban a pénzügyi stabilitást. Erre a következtetésre jutott friss hatástanulmányában a párizsi székhelyű Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA). A megállapítás megegyezik a magyar kormány és a Fidesz által az első perctől képviselt állásponttal: a gázársapka káros és veszélyes intézkedés, amit nem lenne szabad bevezetni - hívta fel a figyelmet Gyürk András, az Európai Parlament képviselője.

Veszélyes és káros az európai gázársapka
Gyürk András
Fotó: MH

Gyürk András kifejtette: arra figyelmeztet frissen megjelent hatástanulmányában az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA), hogy a gázársapka miatt a kereskedők tömegesen elhagyhatják az európai piacokat. Emellett növekedhet a gázpiacon kívül bonyolított tranzakciók száma. Ez tovább csökkentheti a földgázpiacok átláthatóságát és teret ad a spekulációnak.

A hatástanulmány azt is hangsúlyozza, hogy a gázársapka semmilyen hatással nincs a földgázárak alakulására. Az is kiderül a tanulmányból, hogy az árcsökkenés legfőképpen a kedvező időjárásnak, a magas tárolói töltöttségnek és a polgárok áldozatvállalásának köszönhető. Ezzel az is egyértelművé vált, hogy a különféle brüsszeli ötletek alkalmatlannak bizonyultak az energiaárak mérséklésére - tette hozzá az európai parlamenti képviselő.

Mint azt Gyürk András összegezte, a hatóság megállapításai megerősítik a magyar kormány és a Fidesz álláspontját a gázársapkára vonatkozóan: veszélyes, káros és felesleges intézkedés, ami nem csökkenti az elszálló energiaárakat. Itt az idő, hogy Brüsszel levonja a megfelelő következtetéseket és ne vezesse be a gázársapkát - tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom