Gazdaság

Bizonyított az új szakképzési rendszer, folytatódnak a béremelések

A teljesítményértékelés alapul szolgál a májusi, átlagosan ötszázalékos további bérfejlesztéshez

A szakképzés megújításának elsődleges célja, hogy rugalmasabbá és gyakorlatiasabbá tegye a rendszert, ennek egyik alapvető feltétele az oktatók nagyobb megbecsülése – szögezte le pénteki közleményében a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM).

Bizonyított az új szakképzési rendszer, folytatódnak a béremelések
A szakképzés bizonyos területeken egyenes utat jelent a felsőoktatásba
Fotó: MH archív/Papajcsik Péter

Felidézték: 2020 júliusában a kormány átlagosan harminc százalékkal emelte meg a szakképzésben dolgozók bérét, ezzel is ösztönözve a saját területükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakemberek oktatói tevékenységét. Idén januártól még tovább nőtt a szakképzésben oktatók bére, akik a köznevelési intézményekhez hasonlóan tízszázalékos béremelésben részesültek. Jelenleg folyik a szakképzésben oktatók teljesítményértékelése, amely alapul szolgál a májusi, átlagosan ötszázalékos további bérfejlesztéshez – ismertették.

Kiemelték: a későbbi időszakra vonatkozóan – a már bejelentett köznevelési béremelésekhez hasonlóan – a szakképzésben is várható további korrekció. A 2019-ben kezdődött átalakításnak köszönhetően a technikumok és a szakképző intézmények egyre népszerűbbé váltak, és mára a szülők és tanulók körében is bizonyítottak. Ezt támasztja alá, hogy 8. osztályt követően a technikumot választják legtöbben és a jelentkezők száma folyamatosan emelkedik. Vannak olyan szakképző intézmények, ahová tavaly tízszeres volt a túljelentkezés. Az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ közzétette a legnépszerűbb technikumok rangsorát, ami az ikk.hu linkre kattintva érhető el – hívta fel a figyelmet a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom