Belföld

Pölöskei Gáborné: A szakképzés biztosítja a minőségi munkaerőt

A szakképzési centrumok jó gazdái az iskoláknak

A szakképzés képes biztosítani a fejlődő magyar gazdaság számára szükséges minőségi munkaerőt – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős államtitkára szerdán Szentesen.

Pölöskei Gáborné: A szakképzés biztosítja a minőségi munkaerőt
Pölöskei Gáborné: A szakképzés tartalmi, módszertani és környezeti megújítása 2019-ben kezdődött el
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Pölöskei Gáborné a Pollák Antal Technikum felújított közösségi terének ünnepélyes átadásán emlékeztetett arra, hogy a szakképzés tartalmi, módszertani és környezeti megújítása 2019-ben kezdődött el. A 2020-ban elfogadott szakképzési törvény és a kormányzati támogatás lehetőséget ad arra, hogy az eredmények csak a terület szereplőin múljanak.

A Pollák Antal Technikum felújítása bizonyítja, hogy a szakképzési centrumok jó gazdái az iskoláknak.

A beruházás ugyanis nem állami vagy pályázati támogatásból jöhetett létre, hanem a szakképzési centrum jó gazdálkodása tette azt lehetővé – közölte. A helyettes államtitkár a helyi gazdasági szereplők és az intézmények összefogásának fontosságát hangsúlyozva kifejtette, a kamarák a vállalkozások igényeit összegyűjtve lehetővé teszik, hogy a képzések a munkaerőpiaci kereslethez igazodjanak. Az iskolák és az oktatók pedig nyitottak ezekre a változásokra – hangsúlyozta Pölöskei Gáborné.

Az átalakítás egyik célja volt, hogy vonzóbbá váljon a szakképzés.

Évekkel ezelőtt senki sem gondolta, hogy a szakképzésben túljelentkezés lehet, s lesznek olyan intézmények, ahova tízszer többen jelentkeznek, mint amennyi diákot fogadni tudnak – mondta a helyettes államtitkár. A Pollák Antal Technikumban látványos és országos szinten is elismert munka folyik, az elektronikai és informatikai képzés a magyar gazdaság számára elengedhetetlen – emelte ki.

Kincses Tímea, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum (HSZC) főigazgatója elmondta, a felújítás során olyan meglepő belsőépítészeti és világítástechnikai megoldásokat alkalmaztak, amelyek tükrözik az iskolában oktatott informatika, elektrotechnika és távközlés világát. A korszerűen felszerelt iskolai környezet az intézménybe belépő, pályaválasztás előtt álló fiatalok számára is vonzó lehet – tette hozzá.

Hegedűs Zoltán, a HSZC kancellárja kifejtette, céljuk, hogy a centrum iskolái öt-tíz éven belül kívül-belül megújult formában fogadják a diákokat.

Az 1963-ban épült szentesi iskolában korábban nem volt közösségi tér. A több mint 160 négyzetméteres új aulát egy iroda és egy terem, valamint a folyosó összenyitásával alakították ki, a helyiség új burkolatot, álmennyezetet kapott és a vizesblokkokat is felújították.

A beruházás kivitelezője a hódmezővásárhelyi Hajdú-Fest Bau Kft. volt, a felújítás 118 millió forintba került és további 4 millió forintot fordítottak eszközbeszerzésre.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom