Gazdaság

Rangos bécsi kitüntetés egy magyar vendéglőnek

Bécs tartományi arany érdemjelét érdemelte ki Fodor Mária, a belvárosi Ilona Stüberl étterem tulajdonosa. Az elismerést a város gazdasági, társadalmi vagy tudományos életében évtizedeken át jelentős szerepet játszó személyeknek ítélik oda.

Rangos bécsi kitüntetés egy magyar vendéglőnek
Az üzlet korábban már a főváros kedvenc vendéglátóhelye címet is elnyerte
Fotó: Ilona Stüberl közösségi oldala

Immár harminchat éve, 1987. január vége óta várja vendégeit Bécs belvárosában az Ilona Stüberl étterem –hangzott el az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF) pénteki adásában. A műsor abból az alkalomból született, hogy az üzlet tulajdonosa, Fodor Mária kapta Bécs tartományi arany érdemjelét (Goldenes Verdienstzeichen des Landes Wien).

Igaz, az elismerést már 2020-ban megítélték, de a pandémia miatt csak most tudták átadni. Fodor Mária és csapata munkáját korábban már több alkalommal díjazták, és 2022-ben pedig a közönség választotta a belváros kedvenc vendéglátóhelyének a WKO (Gazdasági Kamara) és a Wiener Bezirksblatt voksolásán.

Először szinte csak osztrákok jártak hozzánk, aztán lassan változott az egész – nyilatkozta az ORF-nek Fodor Mária. Mivel 2015 óta a turisták teljesen ellepték a belvárost, már japánok, kínaiak és koreaiak is jönnek hozzájuk. Amikor én 1987-ben kinyitottam, csak hárman voltunk, egy szakács, egy konyhalány és én, de most már tízfős csapatom van – érzékeltette az idők változását és a folyamatos fejlődést, gyarapodást Fodor Mária.

Az asszony egyébként a névadó Somlai Ilona özvegyétől és nevelőapjától, Somlai Mihálytól vette át az üzletet 36 évvel ezelőtt. Az étlap alig változott az elmúlt évtizedekben. Az Ilona Stüberl emellett ma is fontos találkozópont a helyi magyaroknak éppúgy, mint a fővárost felkereső nemzettestvéreinknek.

Kapcsolódó írásaink