Gazdaság

Kamatemelést jelenthet be a Bank of England

Ha az előrejelzések helytállónak bizonyulnak, a brit jegybank tizedszer emelné alapkamatát a szigorítási ciklus több mint egy évvel ezelőtti kezdete óta

A piaci szereplők és a londoni elemzői közösség egyöntetű várakozása szerint csütörtökön – idei első kamatdöntő ülése után – újabb kamatemelést jelent be a Bank of England.

Kamatemelést jelenthet be a Bank of England
Új bankjegyek Nagy-Britanniában
Fotó: Windsor Krónikák

Az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság központi bankjának monetáris tanácsa legutóbb decemberben emelte 50 bázisponttal a jelenleg érvényes 3,50 százalékra – csaknem másfél évtizedes csúcsra – irányadó kamatát.

A kilenctagú monetáris testület ugyanakkor erősen megosztott volt a tavalyi utolsó kamatdöntő ülésen: a jegyzőkönyv szerint hatan szavaztak a Bank of England kormányzója, Andrew Bailey által javasolt 0,50 százalékpontos emelésre, két tanácstag kamattartásra, a testület egy további tagja 0,75 százalékpontos kamatemelésre voksolt.

A brit monetáris politika 2021 decemberében kezdődött szigorítási ciklusának fő hajtóereje az évtizedek óta nem tapasztalt ütemű infláció.

A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint októberben 11,1, novemberben 10,7, decemberben 10,5 százalékos volt a tizenkét havi infláció Nagy-Britanniában.    

A brit jegybank inflációs célja 2 százalék. Az októberben mért ütem volt a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött.

Az indikatív modellezéssel még korábbra visszaszámolt adatok alapján legutóbb éppen 41 évvel korábban, 1981 októberében volt ennél magasabb az éves brit infláció, 11,2 százalékos ütemmel.

A Bank of England decemberben mindazonáltal visszafogta a kamatemelési lendületet: a monetáris tanács novemberben még 75 bázisponttal emelte az alapkamatot. A decemberi 50 bázispontos emelés után így is 14 éve nem látott szintre emelkedett a Bank of England alapkamata.

A brit jegybank 2021. december 16-án kezdte jelenlegi szigorítási ciklusát az addigi 0,10 százalékos rekordmélységű kamatszintről, és a tavaly decemberivel együtt eddig kilenc kamatemelést hajtott végre.

Londoni pénzügyi elemzők a recessziós környezetben is a monetáris politika további szigorítására számítanak rövid távon a magas infláció miatt.

Az egyik tekintélyes londoni gazdasági elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) jelenlegi várakozása az, hogy a Bank of England 2023 közepéig 4,50 százalékra emeli alapkamatát.

Kapcsolódó írásaink

Banki manőver a briteknél

ĀÉrtékesítette a Bank of England a tavaly őszi piaci felfordulás csitítására vásárolt állampapír-portfóliót