Gazdaság

Gyengült januárban az ingatlanpiac

A lassuló piachoz elsősorban az eladóknak kell alkalmazkodniuk az eladási árak csökkentésével

Januárban 5853 ingatlan-adásvétel történt Magyarországon, ez az előző hónaphoz képest 10 százalékos, 2022 januárjához képest 46 százalékos visszaesés – közölte saját becslése alapján a Duna House szerdán.

Gyengült januárban az ingatlanpiac
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

Az ingatlanközvetítő hálózat szerint a lassuló piachoz elsősorban az eladóknak kell alkalmazkodniuk az eladási árak csökkentésével, így a vevők jobb alkupozícióba kerülhetnek.

A Duna House az év egészében 90–110 ezer közötti ingatlan-adásvételre számít. A közleményben megjegyezték, hogy a 2008-as válság utáni időszakban 2009 és 2013 között a lakáspiaci tranzakciók száma 90 ezer körül mozgott éves szinten.

A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkája, a Credipass magyarországi adatai alapján az idén januárban a hitelvolumen is jelentősen csökkent. A Credipass becslése szerint az év első hónapjában 37 milliárd forint lakáscélú jelzáloghitelt vettek fel, ez decemberhez képest 10, az előző év januárjához képest 66 százalékos csökkenés. Tavaly év elején a Zöldhitel azonban még jelentős hatással volt a teljes piacra – jegyezte meg közleményében a Duna House.

Kapcsolódó írásaink