Gazdaság

Az ibériai sonka is veszélyben van a felmelegedés és a csapadékhiány miatt

A sonkát fekete lábú sertésekből állítják elő, amelyek életük utolsó hónapját az ország nyugati és északnyugati részére jellemző tölgyerdőkben töltik makkot fogyasztva

A 2022-es év Spanyolország eddigi legmelegebb, egyben harmadik legszárazabb éve volt, emellett valószínű, hogy az idei nyár sem lesz könnyebb – írta meg a liner.hu.

Az ibériai sonka is veszélyben van a felmelegedés és a csapadékhiány miatt
Ibériai sonka
Fotó: Wikipedia

Spanyolországban legalább annyi sertés él, mint ahány ember, így többféle sonkát készítenek az országban, de egyik sem olyan népszerű, mint az ibériai sonka, amelynek kilónkénti ára akár a 100 eurót (körülbelül 39 ezer forint) is elérheti – írta meg a liner.hu.

A sonkát fekete lábú sertésekből állítják elő, amelyek életük utolsó hónapját az ország nyugati és északnyugati részére jellemző tölgyerdőkben töltik makkot fogyasztva, ám a felmelegedés és a csapadékhiány miatt egyre kevesebb a termés.

Ráadásul a sonka ára is esett, aminek következtében az eredetvédett sonka előállítására jogosult négy régió egyikében, Extremadurában ötödével kevesebb ibériai sonkát állítottak elő tavaly, mint korábban – számolt be a The Guardian.

A 2022-es év Spanyolország eddigi legmelegebb, egyben harmadik legszárazabb éve volt, emellett Extremadurában az elmúlt 50 évben több mint 35 százalékkal csökkent az éves esőmennyiség, így valószínű, hogy az idei nyár sem lesz könnyebb ebből a szempontból.

Az Infostart szerint arra lenne lehetőség, hogy az állatok táplálására makkot hozassanak be Marokkóból és Algériából, de a gazdák nem nagyon lelkesednek az ötletért, mondván, a takarmánnyal betegségek is érkezhetnek, s erre volt már példa, amikor Egyiptomból érkeztek pálmafák az országba.

A különleges sonkát a legszegényebb régiók állítják elő, vagyis a termék gyártása a helyi gazdaságok létfontosságú eleme, amely több ezer munkahelyet teremt a régióban, s ha az erdők nem maradnak meg, a sertések, szarvasmarhák legeltetése, illetve az emberek megélhetése válik kérdésessé – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom