Gazdaság

Von der Leyen: Nem térhetünk vissza az orosz energiafüggőséghez

„Ez generációs feladat, amellyel meg kell birkóznunk"

Semmilyen körülmények között nem térhetünk vissza az orosz fosszilis energiahordozóktól való függőséghez – szögezte le Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a német ellenzéki, jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU) düsseldorfi újévi fogadásán szombaton.

Von der Leyen: Nem térhetünk vissza az orosz energiafüggőséghez
Ursula Von der Leyen sajtóközleményében azt írta, megdöbbent az ukrán városok elleni kegyetlen támadásokon
Fotó: Joe Klamar / AFP

„Ez generációs feladat, amellyel meg kell birkóznunk" – szögezte le a német politikus. Von der Leyen ugyanakkor a német ipar egyik központjának számító Észak-Rajna-Vesztfáliában hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem nem mehet a gazdaság rovására.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a brüsszeli testület vezetője szerint alábecsülte az ukrajnai nép bátorságát és ellenálló-képességét, akárcsak az európaiak összetartását".

„Putyin arra számított, hogy az olaj-, szén-, és földgázfüggőségünk miatt zsarolhat minket", de ezeket a számításokat keresztbe húzta, hogy Németország más országoktól kezdett energiahordozókat beszerezni – hangoztatta Von der Leyen.

A kereszténydemokrata politikus szerint Észak-Rajna-Vesztfáliában minden adott ahhoz, hogy a tartomány megerősödve kerüljön ki a tiszta energiára való átállásból.

Kapcsolódó írásaink