Gazdaság

A gépjárművel történő munkába járás adómentes költségtérítése a jelenlegi 15 forintról 30 forintra emelkedik kilométerenként

A gazdaságfejlesztési miniszter javaslatára megszületett döntést a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár közölte

Czomba Sándor szerint az orosz–ukrán háború és a magyarok által elutasított szankciók okozta inflációs és gazdasági helyzetben a kormány minden lehetséges eszközt megragad, hogy a nehéz időkben is javítsa a lakosság és a vállalkozások helyzetét – írták.

A gépjárművel történő munkába járás adómentes költségtérítése a jelenlegi 15 forintról 30 forintra emelkedik kilométerenként
Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár
Fotó: MH

Az átlagfogyasztás mértékéig megvédik a rezsicsökkentést, bevezették a kamatstopot, az élelmiszerárstopot, ráadásul egyedülálló módon, 13 hónapig sikeresen fenntartották a benzinárstopot is, a vállalkozások számára pedig 700 milliárd forintos kerettel indítják el a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot – sorolta az államtitkár a közlemény szerint.

Annak érdekében azonban, hogy Magyarország 2023-ban elkerülhesse a recessziót, fokozottan kell támogatni a munkaerő mobilitását is – jegyezte meg az államtitkár, hozzátéve, hogy Nagy Márton, a gazdaságfejlesztési miniszter javaslatára a kormány ezért döntött arról, hogy kilométerenként a jelenlegi 15 forintról 30 forintra, azaz kétszeresére emeli a gépjárművel történő munkába járás költségtérítésének adómentes maximumát.

Munkába járásnak – többek között – a munkavállaló lakóhelye szerinti településének közigazgatási határán kívül eső munkahelyére való, napi rendszerességű utazás minősül – jelezte.

A kormány döntéséből az is következik, hogy a minimális költségtérítés szintje is a duplájára emelkedik, a jelenlegi 9 forintról 18 forintra kilométerenként – áll a közleményben.

Az intézkedés összességében több százezer dolgozó munkába járását könnyítheti meg, hozzájárulva a teljes foglalkoztatottság megvédéséhez – hangsúlyozta Czomba Sándor.

Kapcsolódó írásaink