Gazdaság

Súlyos az antibiotikumok hiánya Romániában

Számos, gyerekek kezelésére használt szirupalapú antibiotikum teljesen kifogyott a romániai gyógyszertárak készletéből. Súlyosbítja a bajt, hogy a felnőtteknek beadandó készítmények egy részét sem tudják beszerezni a patikák.

Súlyos az antibiotikumok hiánya Romániában
Hiába az akadozó pótlás, fogynak a készletek (Képünk illusztráció)
Fotó: MH

Tovább súlyosbítja az elmúlt években Romániában gyakran előforduló gyógyszerhiányt a jelenlegi, hiszen a korábbi beszerzési nehézségek sem oldódtak még meg – írta meg szombaton a Székelyhon. Mint a cikkben olvasható, a patikák antibiotikum készletei „padlót fogtak” olyannyira, hogy sok készítményt immár beszerezni sem lehet. A helyzet számos olyan szert is érint, amelyek nem helyettesíthetők olyasmivel, amik még megtalálhatók polcokon.

Főként a gyerekek kezelésére használt antibiotikum-szirupokból fogytak ki a boltok és a nagybani lerakatok, de a felnőtteket sem mindig tudják kiszolgálni az orvos által számukra felírt tablettákkal. Gyergyószentmiklóson például tele van a fertőző betegségeket kezelő kórházi osztály egészen fiatalokkal, de a készletek vészesen apadnak.

A Hargita Megyei Gyógyszerészkamara elnöke, Melles Melinda arról beszélt a lapnak, hogy elfogytak például a penicillininjekciók is. Mint a szakember kifejtette, a Zinnat nevű antibiotikum-szirupnak például 14,48 lej (1157 forint) a minisztérium által kalkulált értéke. Melles Melinda szerint ez lehet, hogy még a csomagolóanyag-költségeket sem fedezi. E termék korábban huszonhét lejbe (2158 forintba) került, s két hónapja csökkentették le a szabályozott árát. Így azonban pillanatok alatt el is tűnt a hazai piacról, mert a külföldi gyártónak ennyiért már nem éri meg Romániában forgalmaznia a szert.

Kapcsolódó írásaink