Gazdaság

Brüsszelnek együttműködésre és kompromisszumra kellene törekednie

Tízből hat magyar szerint Brüsszelnek az együttműködésre és kompromisszumra kellene törekednie, és nincs joga - részlegesen sem - visszatartani az egyes tagállamoknak, így a Magyarországnak járó uniós források kifizetését - derült ki a Századvég Alapítvány legfrissebb közvélemény-kutatásából, amelyről kedden tájékoztatták az MTI-t.

Brüsszelnek együttműködésre és kompromisszumra kellene törekednie
Az Európai Uniónak megalakulás óta az egyik legfontosabb tartópillére a közösséget alkotó országok egyenrangúsága, illetve ezen követelmény tiszteletben tartása
Fotó: MH

A január elején - ezer ember megkérdezésével - végzett felmérés „a Magyarországot jogosan megillető kohéziós és helyreállítási források kifizetésével kapcsolatos lakossági véleményeket térképezte fel”.

„Fontos leszögezni, hogy az Európai Uniónak megalakulás óta az egyik legfontosabb tartópillére a közösséget alkotó országok egyenrangúsága, illetve ezen követelmény tiszteletben tartása. Könnyen belátható, hogy az egyes tagállamokkal szemben alkalmazott hátrányos megkülönböztetés, valamint az adott ország jogos (pénzügyi) érdekeinek a figyelmen kívül hagyása - különösen az orosz-ukrán háború, illetve az elhibázott brüsszeli szankciós politika okozta szorongatott helyzetben - alapjaiban veszélyezteti az Európai Unió egységét és eredményes működését” - fogalmaztak a közleményben.

Hozzátették, hogy az európai közösség mind az uniós szervek és a tagállamok, mind az egyes európai országok egymás közötti viszonyában kizárólag az együttműködés és a kompromisszumkészség szempontjainak figyelembevételével lehet sikeres.

A közvélemény-kutatási adatok szerint a megkérdezettek 60 százaléka úgy gondolja, hogy az Európai Unió egyenrangú és szabad országok szövetsége, „így Brüsszelnek nincs joga visszatartani - részben sem - a tagállamoknak járó pénzügyi forrásokat, hanem a kompromisszumra kellene törekednie” - írták.

Kapcsolódó írásaink