Gazdaság

Havonta több mint 3 milliárd euróból működik Ukrajna, ennek felét az EU állja

Ukrajna finanszírozási igényét 38-40 milliárd euróra becsülik, ami több mint 3 milliárd euró havonta. Az EU hozzájárulása ebből idén körülbelül 1,5 milliárd euró havonta, illetve 18 milliárd euró az egész évre – értesült a Magyar Hírlap az Európa Tanácstól.

Havonta több mint 3 milliárd euróból működik Ukrajna, ennek felét az EU állja
Ukrán fiatalok segítenek a lövészárok ásásban
Fotó: AFP/Aleksey Filippov

Mint azt korábban megírtuk, az EU Gazdasági és Pénzügyi Tanácsa (Economic and Financial Affairs Council – Ecofin) a héten kedden, azaz holnap Brüsszelben áttekinti az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatás végrehajtását. A tanács várhatóan végrehajtási határozatot fogad el Luxemburg nemzeti helyreállítási és rugalmassági tervének aktualizálásáról, és a 2023-as európai szemeszterrel kapcsolatos munkát is továbbviszi. A svéd elnökség pedig bemutatja munkaprogramját a gazdasági és pénzügyek terén.

A miniszterek január 17-én ismét véleményt cserélnek az orosz–ukrán háború gazdasági és pénzügyi hatásairól Ukrajna tekintetében, a háború kezdete óta ez rendszeres napirendi pont a Gazdasági és Pénzügyi Tanács ülésein. Az Európai Bizottság tájékoztatni fogja a minisztereket az ukrajnai gazdasági és pénzügyi helyzetről, valamint az EU Ukrajnának nyújtott makroszintű pénzügyi támogatásának végrehajtásáról. Emlékezetes, hogy az EU 2022-ben összesen 7,2 milliárd eurót folyósított Ukrajnának makroszintű pénzügyi támogatásként rendkívül kedvezményes kölcsönök formájában. Továbbá az is ismert, hogy az Európa Tanács és az Európai Parlament 2022 decemberében olyan jogszabályt fogadott el, amely további, 18 milliárd euró hitelt nyújt Ukrajnának 2023-ban. 

Uniós szakértők Ukrajna finanszírozási igényét 38-40 milliárd euróra becsülik, ami több mint 3 milliárd euró havonta, lapunk Európa Tanácstól származó értesülése szerint. Ez az alapvető állami funkciók fenntartásához, a makrogazdasági stabilitás biztosításához és kritikusan megsemmisült infrastruktúra rehabilitációjához szükséges. Az EU hozzájárulása ebből idén körülbelül 1,5 milliárd euró havonta, illetve 18 milliárd euró az egész évre.

Ez a csomag tehát strukturális megoldást irányoz elő Ukrajna 2023-as pénzügyi támogatására. Az Ukrajnának 2023-ban hitelezhető 18 milliárd eurónyi kölcsönök 10 éves türelmi idővel járnak. A tagállamok a kamatköltségek nagy részét külső címzett bevételekből fedezik. A hitelfelvétel garanciáit vagy az EU költségvetése vagy a tagállamok biztosítják - írtuk korábban, most azonban Brüsszelben úgy fogalmaztak: az Európai Bizottság hitelfelvételére vonatkozó garanciákat az EU költségvetése biztosítja.

A támogatást rendszeres részletekben folyósítják 2023-ban, átlagosan évi 1,5 milliárd euró értékben havonta, hogy segítse Ukrajna rövid távú finanszírozási szükségleteinek egy részét, a kritikusan megsérült infrastruktúra javítását és a kezdeti újjáépítési erőfeszítéseket. A miniszterek felszólalásukban Ukrajna újjáépítésének témáját is érinthetik. Az Európai Tanács 2022. márciusában hangsúlyozta: az EU elkötelezett amellett, hogy támogatást nyújt a demokratikus Ukrajna újjáépítéséhez az orosz támadás vége után és felszólított az Ukrajna Szolidaritási Vagyonkezelői Alap létrehozására irányuló munkára.

Ezt követően, 2022 május 30-án az EU állam- és kormányfők azt mondták, hogy fontolóra kell venni Ukrajna újjáépítési platformját és hogy ennek a platformnak össze kell fognia az ukrán kormányt, az EU-t és annak tagállamait, az Európai Beruházási Bankot, valamint a nemzetközi partnereket, finanszírozó intézményeket és szervezeteket. Kiemelték azt is, hogy az újjáépítéshez nyújtott uniós támogatásnak összehangban kell lennie az uniós tagság irányába vezető reformokkal.

Kapcsolódó írásaink