Európai Unió

Jövő héten gazdasági és pénzügyi tanácsülés lesz Brüsszelben

Az Európai Uniós gazdasági és pénzügyminiszterei január 17-i tanácsülésükön számba veszik az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatás végrehajtását – értesült lapunk. A tanács várhatóan végrehajtási határozatot fogad el Luxemburg nemzeti helyreállítási és rugalmassági tervének aktualizálásáról, és a 2023-as európai szemeszterrel kapcsolatos munkát is továbbviszi. A svéd elnökség pedig bemutatja munkaprogramját a gazdasági és pénzügyek terén.

Jövő héten gazdasági és pénzügyi tanácsülés lesz Brüsszelben
Még nem indult el a bankóprés
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/Rober

A miniszterek várhatóan véleményt cserélnek majd Oroszország Ukrajna elleni háborújának gazdasági és pénzügyi hatásairól. A háború kezdete óta ez a Gazdasági és Pénzügyi Tanács üléseinek rendszeres napirendi pontja. Az Európai Bizottság a tervek szerint tájékoztatni fogja a minisztereket az ukrajnai gazdasági és pénzügyi helyzetről, valamint az EU Ukrajnának nyújtott makroszintű pénzügyi támogatásának végrehajtásáról.

Uniós 18 milliárd

Emlékezetes, hogy az Európa Tanács 18 milliárd eurós támogatást fogadott el Ukrajnának. Megállapodásra jutottak ugyanis egy olyan jogalkotási csomagról, amely lehetővé teszi az EU számára, hogy 2023-ban 18 milliárd euróval pénzügyileg segítse Ukrajnát. „Ukrajna számíthat az EU-ra. Továbbra is támogatjuk Ukrajnát, anyagilag is, ameddig csak kell. A ma elfogadott jogszabály azt jelenti, hogy Ukrajna 2023-ban rendszeres pénzügyi segítségre számíthat az EU-tól” - mondta ennek kapcsán a tavaly decemberi döntés után Csehország pénzügyminisztere, Zbyněk Stanjura.

Menekültek Ukrajnából
Menekültek Ukrajnából
Fotó: MH/Purger Tamás

A csomag strukturális megoldást irányoz elő Ukrajna 2023-as pénzügyi támogatására. Az Ukrajnának 2023-ban hitelezhető 18 milliárd eurónyi kölcsönök 10 éves türelmi idővel járnak. A tagállamok a kamatköltségek nagy részét külső címzett bevételekből fedezik. A hitelfelvétel garanciáit vagy az EU költségvetése vagy a tagállamok biztosítják. A cél rövid távú pénzügyi segély nyújtása, Ukrajna azonnali szükségleteinek finanszírozása, a kritikus infrastruktúra helyreállítása és a háború utáni fenntartható újjáépítés kezdeti támogatása, azzal a céllal, hogy támogassák Ukrajnát az európai integráció felé vezető úton. A többi támogatási eszköz mellett 2014 és 2022 között az EU több egymást követő makroszintű pénzügyi támogatási (MFA) művelettel támogatta Ukrajnát, amelyek meghaladták a 7 milliárd eurós hitelt és támogatást.

Luxemburger

A Gazdasági és Pénzügyi Tanács előreláthatóan módosító végrehajtási határozatot fogad el Luxemburg helyreállítási és rugalmassági terve tekintetében. A cél az aktualizált csökkentett maximális pénzügyi hozzájárulás figyelembevétele (93,3 millió euró helyett 82,7 millió euró). 2023 folyamán várhatóan a nemzeti helyreállítási és rezilienciatervekre vonatkozó 27 végrehajtási határozat mindegyikét fokozatosan legalább egyszer módosítani kell az új REPowerEU-támogatások eléréséhez, a rendelkezésre álló hitelek igényléséhez.

Luxemburg
Luxemburg
Fotó: theworldpursuit.com

Várhatóan jóváhagyja majd a Gazdasági és Pénzügyi Tanács a riasztási mechanizmusról szóló 2023. évi jelentésről és a 2023. évi éves fenntartható növekedési felmérésről szóló konklúziókat. Továbbá az euróövezet gazdaságpolitikájáról szóló 2023. évi ajánlást is, amelyet azután az Európai Tanács márciusi ülésén nyújtanak be további jóváhagyásra.

A svédek nem néznek félre

A svéd elnökség bemutatja majd az év első félévére vonatkozó munkaprogramját, amelyet a testület véleménycseréje követ. Svédország aktívan hozzá kíván járulni ahhoz, hogy az Európai Unió reagáljon Oroszország Ukrajna elleni illegális agressziójának a tagállamokra gyakorolt ​​következményeire. A svédek úgy vélik, hogy a jelenlegi geopolitikai helyzet fényében még fontosabb megőrizni az Európai Unió alapvető értékeit, amelyek előfeltételei annak a bizalomnak, amelyre a mélyen gyökerező jogi és gazdasági együttműködés az EU-ban épül.

Elindult a svéd EU-elnökség
Elindult a svéd EU-elnökség
Fotó: AFP/NURPHOTO/NICOLAS ECONOMOU

Svédország a gazdasági és pénzügyek tekintetében nem néz félre. Deklarálták, hogy az EU gazdasági kilátásai drasztikusan romlottak, miután Oroszország teljes körűen megtámadta Ukrajnát. A svéd elnökség nagy gazdasági bizonytalanságban fog működni, magas inflációval, súlyos energiaválsággal és gyorsan emelkedő kamatlábakkal, amelyek visszafogják a fogyasztást, a termelést és a beruházásokat. A tagállamok kormányaira komoly nyomás nehezedik, hogy kezeljék a háztartásokat és a vállalkozásokat érő következményeket. Az elnökség ebben a kihívásokkal teli helyzetben egységre, valamint a meglévő közös eszközök hatékony felhasználására törekszik – hangsúlyozták a svédek.

Kapcsolódó írásaink