Gazdaság

Folytatódik az amerikai technológiai szektor kálváriája

Úgy néz ki, a tavaly év végén beinduló folyamatok idén is folytatódnak az amerikai techszektorban. A Facebook anyavállalata, a Meta még novemberben bocsátott el 11 ezer munkavállalót, a Twitternél szintén elbocsátási hullámok kezdődtek az év végével, azonban a legnagyobb ütés az Amazon vitte be az új év alkalmából, a cég ugyanis csütörtökön megerősítette a hírt, miszerint 18 ezer munkavállalót küld el rövid időn belül.

Folytatódik az amerikai technológiai szektor kálváriája
Az év végi vesszőfutás még nem ért véget, most a második legnagyobb amerikai munkáltató az Amazon jelentett be leépítést
Fotó: AFP/Thomas Samson

Az elmúlt év nem volt túl kíméletes gazdasági szempontból, hiszen nem sokkal a koronavírus-járvány elmúltával kitört az ukrán–orosz háború, ami elsősorban Európa gazdaságát, de végső soron az egész világgazdaságot új kihívások elé állította.

Ha valaki ránéz a térképre, könnyen azt gondolhatná, hogy az Amerikai Egyesült Államok túl messze van ahhoz, hogy a háború gerjesztette gazdasági problémák begyűrűzzenek, annál is inkább, mivel a legtöbb elemzés szerint a dollár további erősödése várható, amennyiben a háború és az energiaválság folytatódik.

A technológiai szektor lenne az utolsó, amiről az ember azt gondolná, hogy a háború okozta gazdasági válság érezteti benne a hatását, mégis, a legnagyobb képviselői az iparágnak sorba jelentették be a leépítéseket, ahogy közeledett 2022 vége.

Elon Musk nem csinált titkot a leépítési szándékából, hiszen a SpaceX és a Tesla vezére már a vásárlást megelőzően is hangsúlyozta: a Twitter működésének egyik problémája szerinte a pazarlás. A hosszúra nyúlt vásárlási folyamat után, ahogy Muskhoz került a Twitter vezetése, a milliárdos bele is kezdett a rendrakásba, ami mögött csak részben húzódtak gazdasági indokok.

A Twitter több vezetője már Musk érkezése napján távozott – biztonsági őrök kíséretében – de ezek után is még legalább 4000 ember állása szűnt meg az első napokban. A jelenlegi összesítés szerint az év végére a közösségi oldal dolgozóinak csaknem 50 százalékát leépítették, ami komolyan veszélyezteti a platform moderálását és ezzel a működését is.

A Metánál is problémák adódtak, hiszen a Facebook anyavállalata november végén jelentette be, hogy 11 ezer munkavállalójától kénytelen megválni. A döntést a gazdasági helyzettel és az emiatt szükséges költségracionalizálással indokolta a cég. Ekkor azonban még senki nem tudta, hogy a szektor számára legnagyobb gyomros még várat magára.

Az Amazon leépítési szándékáról már múlt év végén is lehetett olvasni sajtóértesüléseket, de ezeket akkor még nem erősítette meg a vállalat. Andy Jassy, az Amazon vezérigazgatója azonban csütörtökön bejelentette: a cég a kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt 18 ezer munkavállalójától fog megválni hamarosan. Jassy, aki tavaly vette át a cég vezetését az alapító Jeff Bezostól, a döntésben hangsúlyozta: a korábbi években folyamatosan és túl gyorsan vett fel munkavállalókat a cég, ezt próbálják most korrigálni.

Az Amazon a 2022. harmadik negyedéves jelentése szerint globálisan 1,5 millió embert foglalkoztatott, elsősorban órabéres dolgozókat, valamint emellett a második legnagyobb munkáltató az Egyesült Államokban, 1,1 millió becsült munkavállalóval.

A cég egyelőre nem árulta el, hogy a leépítések mely országokat érintik, mindazonáltal hírügynökségi források szerint a vállalat európai és nagy-britanniai érdekeltségei is az elszenvedők között lehetnek. A technológiai szektor vesszőfutását az elmúlt időszakban jól szemlélteti, hogy a növekvő infláció és energiaárak hatására a szektor vállalatainak részvényeit tömörítő Nasdaq Composite 2008 óta a legnagyobb veszteségét, 33 százalékos esést könyvelhetett el.

Kapcsolódó írásaink