Gazdaság

Bulgária a francia Framatome-tól is vásárol nukleáris fűtőelemeket

Bulgária megállapodást írt alá pénteken a Framatome francia energetikai céggel nukleáris fűtőelemek vásárlásáról, hogy tovább csökkentse függőségét az orosz fűtőelemektől. Ebben szerepet játszik Oroszország ukrajnai háborúja és az a körülmény, hogy a háború miatt Bulgária sem vásárol már földgázt Oroszországtól.

Bulgária a francia Framatome-tól is vásárol nukleáris fűtőelemeket
A Kozloduj atomerőmű
Fotó: AFP

Roszen Hrisztov ügyvezető energiaügyi miniszter az aláírási ünnepségen kijelentette, hogy a megállapodás révén sikerül majd teljesen diverzifikálni a nukleáris fűtőanyagok beszerzését, és Georgi Kirkov, a kozloduji atomerőmű igazgatója is nagy eredménynek nevezte az üzletet.

Bulgária december 22-én is kötött egy megállapodást nukleáris fűtőanyag beszerzéséről, akkor egy amerikai céggel.

Az országnak egyetlen atomerőműve van, és februárban úgy döntött, hogy nem is épít újabbat – nem épül meg a 2005-ben elhatározott belenei erőmű –, hanem bővíti a kozloduji kapacitását. A Duna melletti erőmű két, egyenként ezer megawatt teljesítményű, szovjet gyártmányú reaktorral adja jelenleg az ország áramtermelésének 33 százalékát. Mindkét reaktor orosz fűtőelemeket használ.

A francia EDF leánycége a most megkötött megállapodás szerint 2025-től tíz éven át szállít fűtőelemeket az újabb reaktor számára. A régebbi reaktor pedig az amerikai Westinghouse Electric által szállított elemeket fogja használni.

Bulgária április óta nem használ orosz földgázt az ország energiaellátására. A Balkán-félszigeti állam Azerbajdzsántól szerez be gázt jelenleg, és próbál cseppfolyósított földgázhoz jutni Törökországon és Görögországon keresztül.

Kapcsolódó írásaink