Gazdaság

Folyamatosan szállítják a tűzifát a Szociális Tüzelőanyag Program keretében

A szankciós energiaválság miatt idén még nagyobb a jelentősége a szociális tűzifaprogramnak, amely az 5000 fő alatti településeken élő, rászoruló családok részére nyújt segítséget.

Folyamatosan szállítják a tűzifát a Szociális Tüzelőanyag Program keretében
A szociális tűzifaprogram 2011 óta működik, a támogatási keret azóta az ötszörösére emelkedett
Fotó: MH

A program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget. Ehhez a kormány 5 milliárd forint támogatást biztosít. A tűzifa több mint 50 százaléka november végéig már el is jutott az önkormányzatokhoz. Emellett a kormány országszerte hatósági árassá tette a tűzifát, hogy ezzel is segítse a lakosságot a rezsicsökkentésben.

A szociális tűzifaprogram 2011 óta működik, a támogatási keret azóta az ötszörösére emelkedett. November végéig a program keretében az állami erdőgazdaságoktól 1956 önkormányzat igényelt tűzifát mindösszesen 181 796 m3 mennyiségben. Ennek legnagyobb része keménylombos, míg kisebb részben lágylombos faanyag. A legtöbb igény eddig a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben gazdálkodó Nyírerdő Zrt. és Északerdő Zrt.-hez érkezett.

A pályázatok beadási határideje 2022. augusztus 31. volt, az önkormányzatok a tüzelőanyagot legkésőbb 2023. február 15-ig oszthatják ki a rászorulók részére, a támogatás teljes összegének pénzügyi felhasználása pedig március 31-ig történhet meg. 

Az elmúlt 12 év időszaka alatt az állami erdőgazdaságok több mint másfél millió köbméter, fenntartható módon kezelt erdőkből származó tűzifát biztosítottak az igénylő önkormányzatok számára, hogy minden évben minél többen meleg otthonban tölthessék az ünnepeket és a téli időszakot.

Kapcsolódó írásaink