Gazdaság

A Szép-kártya segíti a hazai turizmus terjedését

A magyar kormány több változást is eszközölt a Szép-kártyák felhasználhatóságában annak érdekében, hogy azok jobban támogassák a gazdasági teljesítményt

A Szép-kártya a bevezetés óta jelentős sikereket ért el, támogatta a belföldi turizmus terjedését, voltak olyan családok, akik pontosan ezen összegek miatt döntöttek hazai nyaralás mellett a külföldivel szemben, vagy egyáltalán elmentek nyaralni.

A Szép-kártya segíti a hazai turizmus terjedését
Képünk illusztráció
Fotó: kormany.hu

A Szép-kártya a bevezetés óta jelentős sikereket ért el, támogatta a belföldi turizmus terjedését, voltak olyan családok, amelyek pontosan ezen összegek miatt döntöttek hazai nyaralás mellett a külföldivel szemben, vagy egyáltalán elmentek nyaralni.

A Széchenyi Pihenő Kártya lényege, hogy a munkáltató kedvezményes adófeltételek mellett a béren felül extra juttatást tud nyújtani a munkavállaló részére korlátozott keretösszegig, amelyet ők bizonyos meghatározott célokra fordíthatnak (vendéglátás, szállás, szabadidő) – mondta portálunk megkeresésére Molnár Dániel, a Makronóm Intézet makrogazdasági elemzője.

Mint kiderült, a Szép-kártya, illetve általánosságban a béren felüli juttatások célja nem az alternatív módon történő bérfizetés elősegítése, kihasználva az adókedvezményeket, hanem bizonyos cselekvések, ágazatok támogatása.

A szakértő kifejtette, hogy az elmúlt időszakban a koronavírus-járvány idején, illetve most az energiaválságban a kormányzat több változást is eszközölt a Szép-kártyák felhasználhatóságában annak érdekében, hogy azok jobban támogassák a gazdasági teljesítményt, a bajba jutott ágazatokat, illetve a háztartásokat.

Molnár Dániel elmondása szerint az október eleji módosítás is ebbe a sorba illeszkedik. Az energiaválság idején a lakosság is igyekszik visszafogni költéseit, nagyrészt óvatossági okból, ez azonban makroszempontból nem optimális viselkedés, mivel öngerjesztő folyamatként a kereslet visszaesése hozhatja el a recessziót.

Felhívta a figyelmet többek között arra is, hogy a fel nem használt összegek utáni egyszeri, 15 százalékos díjterhelés arra ösztönzi a kártyatulajdonosokat, hogy a határidőig (2023. május 31.) költsék el a számlájukon lévő összeget. Ez, kombinálva azzal, hogy a zsebek közötti átjárhatóság 2022 végéig fennmarad, jelentősen segítheti a turizmus ágazatának fennmaradását, amely terület azt követően, hogy a koronavírus-járvány is súlyosan érintette, az energiaválság hatásait is megszenvedi. Érdemes a mostani döntést összevetni a koronavírus-járvány időszakában hozott döntéssel.

Kifejtette, 2020-ban a kormányzat a Szép-kártyákon lévő összegek felhasználhatósági idejének meghosszabbításáról döntött, amely a járványügyi lezárások idején szükséges is volt, mivel a lakosság nem tudta elkölteni a pénzösszegeket, amelyek után így önhibájukon kívül, büntetést kellett volna fizetniük. Most ellenben a szálláshelyek, illetve a vendéglátóegységek nyitva vannak, amely állapot fennmaradása az energiaköltségek emelkedése idején erőteljesen függ attól, hogy mekkora lesz irántuk a kereslet – magyarázta.

Arról is beszélt, hogy a Szép-kártyáktól ugyanakkor csodát nem lehet várni, önmagában ez az intézkedés nem fogja megmenteni a turizmus ágazatot, azonban a turisztikai kereslet valamilyen szintű fennmaradását tudja támogatni. A turizmus ágazat fejlődéséhez szükség van egyrészről az energiaárak mérséklődésére, amely egyben a recessziótól való félelmet is csökkentené, így pedig a lakosságot költésre ösztönözné és támogatná a külföldi turisták érkezését is, amely terület még a koronavírus-járvány okozta visszaesést sem tudta leküzdeni – tette hozzá a szakértő.

Kapcsolódó írásaink

Sikeres a kormány intézkedése

ĀNőtt a Szép-kártya költések értéke áprilisban, amihez a juttatások élelmiszerüzletekben történő felhasználásának július elsejéig történt meghosszabbítása is hozzájárul – közölték a kártyakibocsátók

Megéri a Szép-kártya

ĀA kormányzat három főbb intézkedést hozott: megemelte az adható keretet, megnövelte az egyes zsebek közötti átjárhatóságot, illetve kibővítette a vásárolható termékek körét