Gazdaság

Megéri a Szép-kártya

A kormányzat három főbb intézkedést hozott: megemelte az adható keretet, megnövelte az egyes zsebek közötti átjárhatóságot, illetve kibővítette a vásárolható termékek körét

A Szép-kártya mint cafeteria-elem olyan juttatási forma, amelyet a munkáltatók a béren felül nyújthatnak a munkavállalók számára. A munkáltatóknak ez azért éri meg, mivel ennek adózása kedvezőbb, mint a bérkifizetésé, így úgy tudják növelni munkavállalóik rendelkezésre álló jövedelmét, hogy a költségeik kisebb mértékben emelkednek – írta Molnár Dániel, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági elemzője.

Megéri a Szép-kártya
A turizmusban és a vendéglátóiparban már nincsenek jelentős korlátozások
Fotó: MH/Katona László

A kormányzatnak nem célja, hogy a munkáltatók a költségeik leszorítása érdekében csak a cafeteriára támaszkodjanak, ezért felső korlátot határozott meg az egy év során kiutalható összegnek – mondta az elemző lapunk megkeresésére, reflektálva Szentkirályi Alexandra közösségi oldalára feltöltött videójára, miszerint érvénybe lépett az élelmiszerárstop, és így már hideg élelmiszer is vásárolható Szép-kártyával egészen május 31-ig.

Felhívta a figyelmet, a Szép-kártyán belül három zseb (vendéglátás, szabadidő, szálláshely) van, az ezekre utalt összeget a munkavállalók korábban különböző, meghatározott célokra tudták elkölteni. A cél itt korábban a belföldi turizmus támogatása volt a kormányzat részéről, amely sikeres is lett, több olyan háztartás is volt, amely azért választott belföldi úti célt, hogy a Szép-kártyán felhalmozott összeget felhasználja – magyarázta.

Molnár Dániel kifejtette: a koronavírus-járvány ugyanakkor merőben átalakította az életünket, egyes szolgáltatások, például a vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás, amelyek a Szép-kártyával rendelkezők körében rendkívül népszerűnek tekinthetők, elérhetetlenné váltak. A járványhelyzetre tekintettel a kormányzat az elmúlt időszakban három főbb intézkedést hozott a Szép-kártyával kapcsolatban: megemelte az adható keretet, megnövelte az egyes zsebek közötti átjárhatóságot, valamint a mostani lépéssel kibővítette a vásárolható termékek körét – tette hozzá.

Mint kiderült: a keretösszeg bővítése a Szép-kártya népszerűségének növelését szolgálta, míg utóbbi két intézkedés azt, hogy ne ragadjanak be jelentősebb összegek a számlákon. Utóbbira most azért is szükség van, mert bár nincsenek számottevő korlátozások a turizmusban, a vírushelyzettel kapcsolatos bizonytalanság továbbra is fennáll, sokan nem hajlandók hónapokkal előre szállást foglalni.

Szót ejtett arról is, mindez jelentős segítség a Szép-kártyával rendelkező munkavállalók számára, mivel növeli a rendelkezésre álló jövedelmüket, így támogatja a háztartások fogyasztását is. Emiatt a bevezetett intézkedések elsősorban a kiskereskedelmi szektort segítik. Ugyanakkor a Szép-kártyán lévő összegek mostani elköltése majd a nyári szezonban veti vissza a turizmus iránti keresletet.

Kapcsolódó írásaink