Gazdaság

Nem sieti el Musk a törölt fiókok visszaállítását

A Twitter nem állítja vissza azonnal azon korábbi felhasználóinak fiókját, akiket a közösségi oldal zaklatás, erőszak, a választás és a korononavírussal kapcsolatos félretájékoztatásra hivatkozva zárt ki – közölte szerdán Elon Musk, a Twitter új tulajdonosa, miután aggályokat megfogalmazó civil szervezetek vezetőivel találkozott.

Nem sieti el Musk a törölt fiókok visszaállítását
Elon Musk: Legalább néhány hét, míg helyreállítják a Twitterről korábban törölt felhasználók fiókjait, bizottság alakul a felülvizsgálatra
Fotó: AFP/Olivier Douliery

A milliárdos elmondta, hogy az érintettek fiókjainak helyreállítására eljárást dolgoznak ki, ami legalább néhány hétig tart. Elon Musk azt is közölte, hogy a civil társadalom vezetőinek egy csoportjával arról tárgyalt, hogy a Twitter a jövőben milyen eszközökkel lép fel a gyűlölet és a zaklatás ellen, valamint a választások integritásának biztosítása érdekében.

A találkozón részt vettek többek mellett a Színes Bőrű Emberek Felemelkedésének Nemzeti Szövetsége (National Association for Advancement of Colored People – NAACP) vezetői. A szervezet közleménye szerint Elon Musk tudomására hozták aggályaikat az általuk a Twitteren érzékelt „veszélyes, életet fenyegető gyűlölet- és összeesküvés-tartalmak miatt”.

Amíg a Twitteren gyűlöletkeltő tartalom és félretájékoztatás terjed, addig a „madár nem lehet szabad” – olvasható a közleményben. Ez utóbbi utalás Elon Musk múlt heti üzenetére, arra, hogy „a madár kiszabadult”.

Musk ezt az után közölte, hogy a közösségi médiaóriás tulajdonosa lett, és azt ígérte, a platform a jövőben jobban szolgálja majd a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságát.

Elon Musk már a múlt héten bejelentette, hogy az előtt nem lép tartalmi kérdésekben, illetve a törölt fiókok helyreállítása ügyében, amíg létre nem hoz egy tartalomszabályozási tanácsot. Szerdán megerősítette erre vonatkozó ígéretét, és azzal egészítette ki, hogy az általa létrehozott bizottságban helyet kapnak az emberi jogi közösség és azon csoportok képviselői, akik gyűlölet által motivált erőszak célpontjai.

A Bloomberg hírügynökség belső vállalati forrásokra hivatkozó jelentése szerint a Twitter hétezer alkalmazottja több mint felének elbocsátását tervezi Musk.

Úgy tudják, hogy Musk erről pénteken tájékoztatja az alkalmazottakat, emiatt néhány kivételtől eltekintve mindenkit be is rendeltek a munkahelyére. A Twitter az elsők között tette lehetővé a járvány idején alkalmazottainak a tartós otthoni munkavégzést.

Musk korábban cáfolta a New York Times jelentését arról, miszerint még november elseje előtt bocsátaná el Twitter-alkalmazottait, hogy elkerülje az aznap megnyíló részvényopciók lehívását. A Twitter nem reagált a Reuters érdeklődésére, és lemondott az  értesülés kommentálásáról.

A Bloomberg News szerdai jelentése szerint az elbocsátás 3700 Twitter-alkalmazottat érintene. A Reuters hírügynökség a héten korábban arról tett közzé értesülést, hogy Musk elbocsátási terve az első körben az alkalmazottak negyedét érintené. Az Axios médiaportál az alkalmazottak „legalább egyharmadának” elbocsátásáról tett említést.

Elon Musk, a Tesla és a SpaceX alapítója 44 milliárd dollárért vásárolta meg a Twitter közösségi médiaszolgáltatót, amely hivatalosan múlt pénteken került a tulajdonába. Ezt követően Musk elbocsátotta a Twitter felsővezetőit.
 

Kapcsolódó írásaink

Elon Musk jött, a Twitter vezetése ment 

ĀHónapok huzavonájára került pont, amikor a milliárdos hivatalosan is átvette a vállalat irányítását, másnap már a biztonságiak kísérték ki a korábbi vezetőket