Gazdaság

Már benyújthatók a szőlőtelepítési pályázatok

Emelkedik a támogatási intenzitás mértéke is

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően november 2. és november 30. között idén ismét lehetőség van a szőlőültetvények szerkezetátalakításának támogatására vonatkozó egyéni tervek benyújtására. A szőlőtermesztők körében népszerű intézkedés támogatási keretösszege a 2019 és 2023 közötti 34 millió euróról 50 millió euróra emelkedett – hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében az Agrárminisztérium (AM).

Már benyújthatók a szőlőtelepítési pályázatok
Érjen az a szőlő, hajoljon az a vessző!
Fotó: pexels-photo

Az elmúlt egy-két évben jelentősen nőttek a támogatás alapjául szolgáló inputanyagok költségei, ezért a piaci árak érvényesítése érdekében a támogatás alapjául szolgáló költségtáblák frissültek, azok már a 2022. évi árakat tartalmazzák.

A költségek aktualizálása mellett a támogatási intenzitás mértéke is emelkedik.

Amennyiben az egyéni tervben az intézkedéssel érintett terület a fekvése szerinti földrajzi árujelző szerkezetátalakítási tervnek megfelel, a támogatási intenzitás mértéke a korábbi 50 százalékról 60 százalékra nő. Abban az esetben pedig, ha az egyéni terv egyetlen szerkezetátalakítási tervnek sem felel meg, a támogatási intenzitás a korábbi 40 százalékról 50 százalékra emelkedik.

A tárca közleménye szerint további jó hír a szőlőtermesztőknek, hogy a Közös Agrárpolitika változásából fakadó, 2024-től érvényes új szabályozás nem tartalmaz számottevő módosítást a szőlőtelepítésekkel kapcsolatban.

A támogatások alapjául szolgáló egyéni terveket továbbra is három évre lehet majd benyújtani, a korábbi évekhez hasonlóan november 2. és november 30. között.

Kapcsolódó írásaink