Gazdaság

Bezárás helyett árat emelnek az európai szállodák – INTERJÚ

„Az Európán belüli utazások a közeljövőben várhatóan csökkenni fognak. A melegebb országok ellenben profitálhatnak ebből. Törökország jelenleg azzal hirdeti magát Németországban, hogy olcsóbb kint egy hónap egy all inclusive hotelben, mint otthon maradni és rezsit fizetni” – mondta el a Magyar Hírlapnak Kónya Ádám, az Euro Travel International Andrássy úti irodájának vezetője.

Bezárás helyett árat emelnek az európai szállodák – INTERJÚ
Kónya Ádám: Az egzotikus országok, ahol jóval alacsonyabbak az energiaköltségek, még profitálhatnak is a jelenlegi helyzetből
Fotó: MH

– Az elszabaduló energiaárak milyen hatással vannak a turizmusra?

– Egyértelműen negatív a hatás. A belföldi turizmust jobban érinti, mivel a hazai hotelek az őszi-téli szezonban jóval kitettebbek az energiaáraknak, mint a külföldi melegebb égövi desztinációk hotelei. Ezeket az országokat közvetve érinti, mivel a megemelkedő otthoni rezsidíjak feltehetőleg csökkentik az utazási hajlandóságot.

– A külföldi szállodák körében milyen mértékű a bezárás vagy a csökkentett üzemmód? Tudnak valahogyan spórolni a szállodák?

– Kivárnak, hogy az emelt szállodai árak mellett milyen foglaltságot lehet elérni. Spórolás tekintetében mindenképp külön kell választani kategóriák alapján a hoteleket. Egy magasabb minőségű és árú hotel számára valószínűleg elegendő az áremelés. Míg az egyszerűbb szálláshelyeknél az áremelés nem biztos hogy elegendő, ezért sok esetben az eddigi árban foglalt szolgáltatások extrák lesznek. A bezárás és az elbocsátás az utolsó lépés.

– Mely országok csökkentik a kapacitást befogadás tekintetében?

– Jelenleg az energiaárak miatti lépések csak az európai hotelekre jellemzők. Nincs kiemelten kitett ország Európán belül. A jelenség általános, mindenki átgondolja az őszi-téli szezont érintő vállalásait.

– A magyar szállodák milyen stratégiát választanak az energiaköltségek csökkentésére?

– A magyar hotelek mozgástere egy picit talán szűkösebb, mint az európai átlagé. Hazánkban az elmúlt évek kedvező energiaárai miatt felkészületlenebbül érte a hoteleket az éles váltás. Sajnos az elmúlt évek nem a felelős energiafelhasználásról szóltak a turizmusban sem. Így rövid távon a bezárás és kapacitáscsökkentés az egyetlen lehetőség. Hosszú távon mindenképp változtatni kell, mert a fürdőhelyek üzemeltetése magas energiaigénnyel jár, márpedig az őszi-téli szezonban ez a húzóágazat itthon.

– Bezárnak a fürdők? Rengeteg külföldi utas a fürdőhelyek miatt érkezik a téli időszakban hazánkba. 

– Rövid távon a bezárás a legegyszerűbb, de azt is mérlegelni kell, mik lesznek ennek a hosszú távú következményei. Könnyen előfordulhat, hogy a hazánkat eddig rendszeresen felkereső turisták hosszú távon is más célt fognak választani, ha nem lesz erre megoldás.

– Egyértelműen kevesebb utazásra lehet számítani a közeljövőben?

– Az Európán belüli utazások a közeljövőben várhatóan csökkenni fognak. A melegebb országok ellenben profitálhatnak ebből. Törökország jelenleg azzal hirdeti magát Németországban, hogy olcsóbb kint egy hónap egy all inclusive hotelben, mint otthon maradni és rezsit fizetni. Ez a tendencia meglátszik az egzotikus országok foglaltságán. Nem érezhető visszaesés azokat foglalásokat illetően, melyek ilyen országokba irányulnak.

– Milyen a foglaltság önöknél az irodában?

– A vártnál jelenleg jobb. Én személy szerint pesszimistább voltam a téli szezont illetően, de a számaink jól alakulnak a kiutazást illetően.

– Mondanak le utakat a magyarok?

– Nem jellemző. Főleg azért, mert a kötbérsávok elég szigorúak.

Kapcsolódó írásaink