Gazdaság

Hatékonyabbá és eredményesebbé válhat az állami vagyongazdálkodás keretrendszere

Vagyongazdálkodást érintő törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek

A háborús konfliktus, valamint az elhibázott szankcióspolitika által sújtott környezetben nemcsak a vállalkozásoknak szükséges hatékonyabbá válniuk, hanem az államnak is versenyképesebben kell működnie – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Hatékonyabbá és eredményesebbé válhat az állami vagyongazdálkodás keretrendszere
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter
Fotó: MH/Purger Tamás

A miniszter szerint a magyar kormány kifejezett célja, hogy olyan erős, szuverén és szolgáltató magyar államot hozzon létre, amely modern, 21. századi elvek mentén működik. Minderre tekintettel a kormány a tegnapi napon az állami vagyonnal való gazdálkodás hatékonyságának növelése és az egységes szemléletű megoldások biztosítása érdekében az egyes vagyongazdálkodást érintő törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek – áll a közleményben.

Hozzátette: a törvényjavaslat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonosi joggyakorlói pozíciójának megerősítésével egységes, centralizált tulajdonosi joggyakorlási rendszert hoz létre az ingatlanok tekintetében. Célul tűzi ki az állami feladatellátást közvetlenül szolgáló és stratégiai szempontból jelentős vagyon állami portfólióban tartását, ugyanakkor a kidolgozott hatékony értékesítési és hasznosítási stratégia biztosítja, hogy a feladatellátást közvetlenül nem szolgáló vagyonelemek értékesítése és hasznosítása útján az állam bevételei a szankciós gazdasági helyzetben növelhetők, a kiadások pedig csökkenthetők legyenek – mindezt egyszerűbb, de továbbra is transzparens módon.

Nagy Márton ugyanakkor kiemelte: ebben a rendkívüli helyzetben felértékelődött, hogy az állam elsődlegesen a kritikus, a célhoz kötött és a feladatellátáshoz kapcsolódó vagyonelemeket birtokolja, a feladataihoz nem szükséges, nehezen hasznosítható és költséget generáló vagyont pedig értékesítse.

A miniszter a közleményben az is tudatta, hogy: a módosítás javaslatot tesz továbbá arra is, hogy az örökös és végintézkedés hiányában elhunyt személyek hagyatékát képező ingatlanok – a termőföldek kivételével – és az ahhoz tartozó ingóságok tekintetében az ingatlan fekvése szerinti települési önkormányzat törvényes örökölése megelőzze az állam szükségképpeni törvényes öröklését.

A mindenkori baloldali kormányok felelőtlen vagyongazdálkodásával és féktelen privatizációjával szemben a most benyújtott törvényjavaslat tovább erősíti azt a felelős, hatékony és eredményes állami vagyongazdálkodást, amely 2010 után visszaszerezte a stratégiailag kiemelt vagyonelemeket, és már több mint 60 százalékkal növelte az állami vagyon értékét – áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink