Gazdaság

Indul a fűtési szezon

A brüsszeli szankciók okozta energiaválság ellenére Magyarország készen áll a téli fűtési időszakra, a magyar gazdaság és a családok működtetéséhez szükséges energiahordozók biztosítottak – hangsúlyozta Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára a fűtési szezon kezdete kapcsán.

Indul a fűtési szezon
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

A rezsicsökkentés fenntartásának köszönhetően továbbra is a magyarok a legvédettebbek a szankciós energiaáremelkedéstől. A magyar családok és nyugdíjasok fizetik a legalacsonyabb földgázárat az EU-ban.

A brüsszeli szankciók drasztikus energiaáremelkedést indítottak el. A szeptemberi adatok szerint Pozsonyban a magyar gázár dupláját, Párizsban és Londonban a négyszeresét, Rómában és Brüsszelben a hatszorosát, Bécsben a tizenegyszeresét, Amszterdamban a tizenhétszeresét fizeti a lakosság a gázért.

A kormány célja, hogy az energiaválságban is garantálja az ellátásbiztonságot, és alacsonyan tartsa a lakossági energiaárakat. Steiner Attila emlékeztetett, a rezsicsökkentés 2013 óta Európában egyedülálló módon védi a lakosságot az energiaárak növekedésétől, ez a legnagyobb ilyen jellegű, családoknak nyújtott segítség Európában. A rezsicsökkentés továbbra is minden magyar család és nyugdíjas számára biztosított az átlagfogyasztás mértékéig, ezzel havonta átlagosan 181 ezer forintos rezsitámogatást biztosít a kormány. Az átlagfogyasztás felett is a világpiaci árhoz képest jóval kedvezőbb lakossági piaci árat kell fizetnie a magyar felhasználóknak.

A kormány az energia-veszélyhelyzetre tekintettel határozott intézkedéseket tett azért, hogy elegendő földgáz legyen. A magyarországi gáztárolók töltöttsége jelenleg már meghaladja a 76 százalékot, ami az éves fogyasztáshoz viszonyított töltöttség szempontjából jóval az uniós átlag fölött van, valamint rendelkezett a hazai gáztermelés másfél milliárdról kétmilliárd köbméterre történő növeléséléséről.

A kormány elrendelte a Mátrai Erőmű blokkjainak magasabb kapacitáson való üzemelését és a hazai lignit- és barnaszén-kitermelés fokozását is, emellett „meghosszabbítottuk a Paksi Atomerőmű üzemidejét, és hozzákezdünk Paks2 építéséhez, az energiahordozókra és a tűzifára pedig kiviteli tilalom lépett érvénybe" – fejtette ki az államtitkár.

A kormány a rezsicsökkentés mellett a tűzifaprogrammal, a barnaszénprogrammal, a benzinárstoppal, az élelmiszerárstoppal és a kamatstoppal segíti a családokat. Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben. A fűtési időszakra elegendő, fenntartható gazdálkodásból származó tűzifa áll az ország rendelkezésére, az erdőgazdaságok folyamatosan szolgálják ki az igényeket, és növelik a termelési kapacitást.

A Technológiai és Ipari Minisztérium felhívja a figyelmet a tűzifával való helyes fűtés fontosságára. A hatékony tűzrakás és begyújtás, valamint a tűzifa helyes tárolása egyrészt hozzájárulhat a kiadások csökkenéséhez és a fűtőberendezés állapotának megőrzéséhez, másrészt a környezetünkben élők egészségének és az otthonunk biztonságának védelméhez is.

Kapcsolódó írásaink