Gazdaság

Drónpilótákat képez a Debreceni Egyetem

A precíziós mezőgazdaságban egyre meghatározóbb drónok alkalmazását segíti a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának új, gyakorlatorientált kurzusa. A növényvédelmi drónpilóták oktatásával tovább bővült az egyetem precíziós mezőgazdaság támogatását szolgáló képzési portfóliója.

Drónpilótákat képez a Debreceni Egyetem
Sok növényvédelmi drónpilótára lesz szükség
Fotó: Debreceni Egyetem

Napjaink technológiai korszakváltása, az informatikai fejlesztések, valamint a digitalizáció lehetővé tették a precíziós gazdálkodás bevezetését, amely fontos tényező lesz a jövő agráriumában. Az új trend a Debreceni Egyetem (DE) agrártudományi képzéseiben és kutatásaiban is meghatározó szerepet játszik, éppen ezért döntött az intézmény az új képzés beindítása mellett.

A drónok felismerik azt is, mennyire heterogén a terület

A precíziós gazdálkodás egyre nagyobb mértékben támaszkodik az automatizált eszközök alkalmazására. Egyebek mellett olyan különleges szenzorokkal felszerelt drónokat fognak alkalmazni, amelyek valós idejű mérésekkel azonnali talajtérképezésre képesek adott táblán belül, felismerve a terület heterogenitását is, így meghatározhatóvá válik a beavatkozást igénylő területek elhelyezkedése - mondta az unideb.hu-nak Harsányi Endre, a DE agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese. Hozzátette: ezen rendszerek bevezetése adja a lehetőséget arra, hogy a drónok ne csak szenzorokat hordozzanak, hanem aktív növénytermesztési munkákat is végezhessenek, mint a permetezés. A permetező drónok gyorsaságuk és precízségük miatt könnyen használhatók a kertészeti és szántóföldi növénytermésben is.

Harsányi Endre, a
Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese
Fotó: Debreceni Egyetem


Harsányi Endre rámutatott arra, hogy az új technológia alkalmazási és jogi környezete kidolgozás alatt van, az erre való felkészülésben kíván segítséget nyújtani a Debreceni Egyetem azzal, hogy a most indított kurzuson a résztvevők drónpilóta- és növényvédelmi képzésben is részesülnek. Az oktatás során nemcsak a precíziós mezőgazdasággal, hanem a precíziós növényvédőszer kijuttatással is megismerkednek a hallgatók.

A képzésen túl tanácsadással is segítik a gazdálkodókat

A Debreceni Egyetem agrárkara a precíziós mezőgazdaság valamennyi szegmensével foglalkozik, de tovább kívánja bővíteni ezen területen a képzéseit. Mint arra Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudomány és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) dékánja felhívta a figyelmet, az intézmény agrárstratégiai céljaihoz igazítva indul a MÉK-en a precíziós mezőgazdasági mérnöki BSc szak 2023-ban, valamint a precíziós gazdálkodási szakmérnöki képzés, és ebbe a folyamatba illeszkedik a most indított növényvédelmi drónpilóta-képzés is. A képzés célja, hogy a tartállyal terhelt drónok biztonságos kezelése és hatékony alkalmazása mellett a hallgatók hasznos gyakorlati tudással gazdagodjanak, amellyel maximálisan kihasználhatják a terület- és költséghatékony drónnal végzett növényvédelem és növénytáplálás, stresszkezelés előnyeit. A képzésen túl a DE MÉK szakmai tanácsadással is áll a gazdálkodók rendelkezésére, amelynek keretében a termőterületre specifikusan alkalmazható hatóanyag- és technológiai ajánlásokat adnak szakembereik.

Stündl László, a
Stündl László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudomány és Környezetgazdálkodási Kar dékánja
Fotó: Debreceni Egyetem

Az érdeklődőknek a jelentkezéshez rendelkezniük kell érettségi bizonyítvánnyal, B-típusú jogosítvánnyal, A1-es, illetve A3-as drónpilóta-engedéllyel, továbbá egy 80 órás növényvédelmi képzéssel. Az utóbbi két feltétel teljesítéséhez szükséges képzés megszervezésében is segít a Debreceni Egyetem. A most indított speciális képzés 312 óra elméleti oktatást és 17 óra tényleges repülési gyakorlatot tartalmaz. Az elméleti órákat online tartják, segítve ezzel a távolabb élőket, és hogy minél többen csatlakozhassanak a képzéshez. A repüléseket pedig az egyetem Látóképi Kísérleti Telepén végzik majd a hallgatók DJI drónokkal.

A felhasználás fő csapásirányát jelenleg a gyümölcsösök jelentik

Kakuszi-Széles Adrienn, a DE MÉK Földhasznosítási, Műszaki és Precíziós Technológiai Intézet vezetője szerint bár a drónok használata még nem elterjedt a hazai agráriumban, a mezőgazdaság jövőjét jelentik. A növényvédőszerek drónokkal való kijuttatásának jogszabálya kidolgozás alatt van, a drónok használatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is ellenőrzi. Ezért is meghatározó, hogy a DE MÉK Földhasznosítási, Műszaki és Precíziós Technológiai Intézet a NÉBIH regisztrált képzőintézménye. Az intézetvezető hangsúlyozta: a drónokat jelenleg elsősorban a gyümölcsösökben használják, azonban aki növényvédőszert akar majd drónnal kijuttatni, annak minden esetben rendelkeznie kell ezzel a jogosítvánnyal. A módszer előnye egyebek mellett, hogy nincs taposási kár. A speciális fúvókákkal felszerelt eszközzel sokkal pontosabban és minimális elhordással lehet kijuttatni a hatóanyagokat. A kamerákkal, illetve szenzorokkal ellátott drónok a termőterületek, valamint a termés feltérképezését is segíthetik – hangsúlyozta.

Kauszi
Kakuszi-Széles Adrienn
Fotó: Debreceni Egyetem

A jelenlegi gazdasági helyzetben a gazdálkodók tudatosabb gazdálkodásra kényszerülnek, a növényvédőszerek és más input anyagok hatékony kijuttatása, felhasználása és hasznosulása kiemelten fontos számukra. Meghatározó lesz ezekhez kapcsolódóan az is, hogy képzett drónpilóták végezzék ezeket a növényvédelmi feladatokat. A növényvédelmi drónpilóta-képzésben a DE MÉK Földhasznosítási, Műszaki és Precíziós Technológiai Intézet partnere a Drone Agro Kft.

A növényvédelmi drónpilóta külön elismert szakma

A szakkepesites.hu-n megtalálható összefoglaló szerint a növényvédelmi drónpilóta szakképesítés megszerzésével a növényvédelmi kezeléseket végző drónpilóta - általában felsőfokú növényvédelmi végzettséggel rendelkező szakirányító felügyelete mellett - növényvédelmi monitoringozást és növényvédelmi kezeléseket végez drónnal különböző mezőgazdasági kultúrákban és lakott területen lévő zöldfelületeken. A kezelendő terület térképén megtervezi a kezeléseket, felmérve és figyelembe véve a terep repülésre jelentett kockázatait, majd beprogramozza a repülési útvonalat. Ismeri növényvédő szereket és a kezelésükben rejlő humán és környezeti kockázatokat. A kijuttatáshoz használt gépet karbantartja, a kezeléskor a célnak megfelelő beállításokat alkalmaz, részt vesz a permetlé bekeverésében, irányítja a permetlé tartály feltöltését, a kezelés végeztével gondoskodik a hulladékok, maradékok, szennyezett eszközök megfelelő kezeléséről.

v
A jelentkezéshez rendelkezni kell érettségi bizonyítvánnyal, B-típusú jogosítvánnyal, A1-es, illetve A3-as drónpilóta-engedéllyel, továbbá egy 80 órás növényvédelmi képzéssel
Fotó: Debreceni Egyetem

A monitoring és permetező drónok használata a precíziós mezőgazdaság egyik viharos gyorsasággal fejlődő területe. Ennek markáns jelei, hogy az ilyen szolgáltatások sebesen terjednek, és a Szegedi Tudományegyetem drónos alkalmazásokat középpontba állító precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök képzése is rövid idő alatt a legtöbb jelentkezőt vonzó képzés lett, több mint 100 beiratkozott hallgatóval. A precíziós mezőgazdaság és azon belül a drónok használata azonban nem csak mérnöki szintű, hanem sokkal nagyobb számban középfokú, technikusi szintű munkaerőt is igényel. Ennek az igénynek a teljesítését is szolgálja a növényvédelmi drónpilóta képzés.

Kapcsolódó írásaink