Gazdaság

Norvégia nem akármilyen feltétellel adna gázt Ausztriának

A norvég ajánlat csak akkor áll, ha ugyanez a norvég konzorcium megszerezheti az OMV részvényeinek legalább 51 százalékát

Norvégia kisegítené Ausztriát gázzal, de cserébe kérné az osztrák OMV többségi tulajdonát - írja Deák Dániel közösségi oldalán. 

Norvégia nem akármilyen feltétellel adna gázt Ausztriának
OMV
Fotó: dpa via AFP/Frank Hoermann/Sven Simon

Amennyiben igazak az osztrák sajtóban megjelent találgatások, akkor a gáznagyhatalom veszélyes játékba kezdett. A Telex cikke alapján ugyanis Norvégia hajlandó lenne annyi gázt szállítani Ausztriának, hogy az teljesen függetlenedhessen Oroszországtól a földgázszállítást tekintve, de lehet, hogy kissé nagy árat kér érte.

A norvég ajánlat ugyanis csak akkor áll, ha ugyanez a norvég konzorcium megszerezheti az OMV részvényeinek legalább 51 százalékát - világított rá Deák Dániel. Írnak arról is, hogy évi 75 TWh gáz szállításáról lenne szó, ami a 90 TWh-s éves osztrák földgáz felhasználásnak több mint 80 százaléka.

Objektum doboz

Cyber Threat Report iparági portál megjegyzi hogy az OMV hivatalos felületén egyelőre nem található erről semmi. 

A Telex pedig arról is ír, hogy 2021-ben az 5,4 milliós ország bevétele majdnem 50 milliárd euró volt csak a mintegy 113,7 milliárd m3 gáz eladásából, ami azt jelenti, hogy nagyjából minden norvégra jutott négymillió forint csak ebből a bevételből. 

Megjegyzik, hogy mindez ez csak a közvetlen gázeladásból folyt be, mert Norvégia olajat, olajszármazékokat és villamosenergiát is értékesített a külpiacokon.

Kapcsolódó írásaink