Gazdaság

Egy hét alatt több mint kétmillióan töltötték ki a népszámlálási kérdőívet

Szombaton 13 óráig 1 074 ezer címről 2,4 millió személyi kérdőív érkezett be a népszámlálási rendszerbe. A népszámlálásban mintegy 5 millió cím érintett, vagyis az elmúlt egy hét alatt a címek 21,4 százalékáról beérkeztek a válaszok, az érintett települések aránya eléri a 99,6 százalékot, tudatta szombati közleményében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Egy hét alatt több mint kétmillióan töltötték ki a népszámlálási kérdőívet
Mindenki, aki online tölti ki a népszámlálási kérdőívet, nyereményjátékban vehet részt (Képünk illusztráció)
Fotó: MH

A megyék közül Győr-Moson-Sopron megyében a legmagasabb a kitöltési arány (25,3 százalék), a második Fejér megye (24,1 százalék), míg a harmadik helyen Pest megye (23,6 százalék) áll. A megyei jogú városok közül arányaiban Székesfehérvárról érkezett be eddig a legtöbb kitöltött kérdőív (a kitöltési arány 27,4 százalék), a második Szombathely (26,4 százalék), a harmadik Győr (25,4 százalék). Budapesten a kitöltési arány jelenleg 23,6 százalék. A fővárosi kerületek közül a XVII. kerület (29,0 százalék), a IV. kerület (28,5 százalék) és a XV. kerület (27,6 százalék) áll az első három helyen.

Az online kitöltés a leggyorsabb és legkényelmesebb módja az egyébként törvény szerint kötelező adatszolgáltatásnak. A kérdőív online kitöltése egy 2-3 fős család esetében mindössze fél órát vesz igénybe számítógépen vagy bármely, internetkapcsolattal rendelkező mobileszközön. Azok, akik nem rendelkeznek internethozzáféréssel, a közkönyvtárak számítógépeit térítésmentesen használhatják a kérdőív kitöltéséhez.

Mindenki, aki online kitölti a népszámlálási kérdőívet, nyereményjátékban vehet részt. Ehhez nem kell mást tenni, mint a kérdőív beküldését követően regisztrálni a nyereményjátékra. A KSH az online kitöltés időszaka alatt naponta öt darab százezer forint értékű, általános felhasználású vásárlási utalványt sorsol ki a kérdőívet kitöltő és a nyereményjátékra regisztráló háztartások között. A nyereményjáték részletes szabályzata elérhető ezen a címen.

Kapcsolódó írásaink