Gazdaság

Szijjártó Péter: Magyarország mára az elektromosautó-ipar európai fellegvára lett

Magyarország akkor tudja fenntartani a gazdaság növekedési pályáját, ha továbbra is sikeresen ösztönzi a nagy nemzetközi vállalatok magyarországi munkahelyteremtő beruházásait – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter: Magyarország mára az elektromosautó-ipar európai fellegvára lett
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: MH/Purger Tamás

A miniszter úgy fogalmazott: „a háború és a brüsszeli szankciók miatt Európát ma súlyos gazdasági recesszió fenyegeti. Magyarország egyféleképpen tud kimaradni mindebből, akkor lehetünk lokális kivétel a kontinentális recesszióból, akkor tudjuk fenntartani a magyar gazdaság növekedési pályáját, ha továbbra is sikeresen ösztönözzük a nagy nemzetközi vállalatok magyarországi munkahelyteremtő beruházásait."

A gazdasági növekedésben eddig nagy szerepet játszottak a koreai elektromosautó-ipari vállalatok, amelyek rendre Magyarországra hozták, hozzák az elektromos akkumulátorok előállításához szükséges gyáraikat. Nem is csoda, hogy mára ők alkotják a harmadik legnagyobb beruházói közösséget hazánkban – írta Szijjártó Péter.

Hozzátette: Magyarország mára az elektromosautó-ipar európai fellegvára, a világ harmadik legnagyobb akkumulátorgyártási kapacitása Magyarországé, az ország a nyugati és keleti gazdaság találkozóhelye lett, hiszen a nagy német autógyártók itt gyártják elektromos autóik és motorjaik jelentős részét, amihez nélkülözhetetlenek a koreaiak és a kínaiak által előállított akkumulátorok.

„A koreai vállalatvezetőknek elmondtam: hiába a rendkívül nehéz európai gazdasági helyzet, az alapvető gazdaság- és társadalompolitikai céljaink feladásáról szó sem lehet! A teljes foglalkoztatás, Európa legalacsonyabb adóinak megőrzése és a leggyorsabb beruházás-ösztönzési rendszer fenntartása nem lehet kompromisszum tárgya" „ szögezte le a miniszter.

Kapcsolódó írásaink